2017. július 5., szerda

DŐL A PÉNZ A HATÁRÁTKELŐ MAGYAROKTÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.07.05.


A bruttó nemzeti össztermék (GDP) mintegy 3 százalékát teszi ki a külföldön élő és/vagy dolgozó (hogy miért így fogalmaztam, rögtön kiderül) magyarok hazautalt vagy hazavitt pénzei. A legtöbben nem meglepő módon Ausztriában és Németországban keresik meg ezt az összeget egy friss kutatás eredményei szerint.

Kezdeném azzal, hogy nem vagyok közgazdász (sem), és nem is szeretnélek titeket rengeteg számmal traktálni, ezért megpróbálom inkább röviden összefoglalni a Hitelintézeti Szemlében megjelent tanulmány állításait, annál is inkább, mert jó pár érdekes van benne.

Például rögtön az, hogy a hazautalások tekintetében mennyire szétválik Délkelet-Európa (vagy nagyon leegyszerűsítve a Balkán), a balti államok, valamint Közép-Európa (ezeket nevezzük az egyszerűség kedvéért visegrádi országoknak).

Míg ugyanis az előbbi csoportban a GDP közel 10 százalékát (!) is eléri a külföldi munkavállalói jövedelmek és átutalások értéke, addig utóbbiban ez jóval alacsonyabb. Így aztán a magyar 3,3 százalékos adat a balkánihoz képest alacsony, viszont a régiót tekintve magasnak számít...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.