2017. július 18., kedd

ÉGBŐL POTTYANT MÚZEUM! ...ÉS MÉLYGARÁZS ÉS SZÍNHÁZ STB.

VÁROSLIGET BARÁTAI BLOG
Szerző: Garay Klára
2017.07.09.


Olvasom, hallgatom, hogy mi a fenéért tiltakoznak a Ligetvédők, hiszen a Néprajzi múzeum nem a Ligetbe épül, hanem a Felvonulási azaz az ( Ötvenhatosok terére).

És tényleg. Leteszik oda helikopterről! Világszenzáció! Tessék figyelni, milyen egyszerű!

Miért is ne? Hiszen ez az apró múzeum semmivel sem nagyobb, mint az óbudai Faluház…igaz, hogy a közepe lesüllyed a föld alá, de oda majd lemászik magától. Gondosan kikerüli az 56-os emlékművet, a felgyűrt kockakövekkel együtt. Hiszen az sérthetetlen! Még hátrébb se vihető!

A hossza is csak 297 méter, kicsivel hosszabb, mint az országház. Így szépen leengedhető fölülről a Felvonulási téri parkoló szélén álló fasor mögé. Ahogyan a látványterveken látszik.
A múzeum fűtésén/ hűtésén sokat sprórolnak, ha a kiállító tér a föld alatt lesz, és még árnyékolni se kell! Ott lesz hát lent a mélyben. Minimum 15 méter lefelé. + az alapozás résfalakkal! = 21 méter!
A múzeum ÉGBŐL LEENGEDÉSÉNEK napja előtti éjjel szólnak annak a kb. 160 ezer köbméter földnek, betonnak, hogy az éj leple alatt, a fák, és a Liget sérelme nélkül induljanak el a legközelebbi hulladéklerakóba. Ezért nem kellenek markolók és egyéb földmunkagépek, amelyeknek felvonulási utak, forgolódási, lerakó helyek kellenek. Nem lesznek mobil irodák, WC-k. Az csak a szinkronúszás lelátójához kell. Egy múzeumhoz nem.

A közműfektetéshez a helyi vakondokat veszik igénybe, melyek majd direkt kikerülik a fák gyökereit és magánszorgalomból hátizsákban kiviszik Fótra.
Sajnos, hogy ezt a lehetőséget nem használták ki akkor, amikor elektromos kapcsolószekrényeket helyeztek el a Dózsa György úton! Itt ugyanis szinte minden japán akác törzsét megsértették, a nagy fák gyökereit elvagdosva árkot ástak, kábelt húztak, kapcsolószekrényt telepítettek, jöttek mentek, gépek forgolódtak. De ezekre a tevékenységekre nincs szükség egy MAGASZTOS NÉPRAJZI MÚZEUM építéséhez! Az spirituálisan épül! Nem a földi és természeti törvények kötöttségei között.

Akkor tehát már felbontottuk és elszállítottuk a Felvonulási teret, kiástuk a 160 ezer köbméternyi földet, el is szállítottuk, lefektettük a közműveket, és még mindig nem esett baja a Liget fáinak, még mindig nem vettük igénybe a Ligetet, csak azt a ronda betont és a sok parkoló autót tüntettük el. Szuperek vagyunk!

Innen már csak gyerekjáték lesz felépíteni a két végén 22-22 méter magas síugró sáncot, hogy magába fogadja a látogatóközpontot, a múzeum shopot, gyerek - foglalkoztatót, mert az olyan cuki…, na és az elmaradhatatlan vendéglátóhelyeket, kávézókat, konferencia termeket.

Ehhez sem toronydarukat fogunk igénybe venni! Az nagyon régimódi! Mi az Állatkertből szabadnapos zsiráfokat hívunk közmunkába! Eleget voltak ingyenélők, elég fényűző körülmények várják majd őket a Biodómban, hát most, a Liget védelme érdekében ők fognak építeni! De mert nem bízunk a zsiráfokban, félünk, hogy a szélső fákat esetleg lelegelnék, ezért ültetjük át a 100 éves fákat. A többinek jó lesz a kaloda is. Aztán meglátjuk, hogy melyik bírja jobban a gyűrődést!
A zsiráfok tehát falazni fognak, helyükre emelik a falazó blokkokat. Kisebb helyen elférnek, mint a toronydaruk. Tulajdonképpen a Néprajzi múzeum úgy kerül az 56-osok terére, hogy körülötte minden marad a régiben, por sem száll, zaj sem lesz, a fák boldogan rezgetik a leveleiket, a föld alatt gyökér és közmű baráti jobbot nyújt egymásnak. A talajvíz gondosan kerülgetni fogja a milliónyi résfalat, az épület és egyéb szellőző kürtők majd víg zenével helyettesítik a tücsök cirpelést és a békák kórusát.
Nincs jelentős környezeti hatása az egésznek. Egyszer csak ott lesznek, ahol eddig semmi nem volt!
Még akkor sem, ha vele párhuzamosan ugyanilyen csodálatos módon (le)épül a Dózsa mélygarázs.
Annak is csak 27 400 négyzetméter lesz az alapterülete és 21 méterre nyúlik a mélybe, de sem a lakosságnak, sem a Ligetnek nem görbül a haja szála sem, hiszen a szállítási útvonal belül lesz a Ligetben. Az épületek mellett nem lesz száz méteres munkaterület, felvonulási rumli stb., mint más építkezéseknél.

Ugyanilyen észrevétlenül fog felnőni a semmiből, a fővárosiak életében nélkülözhetetlen 35. színház!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.