2017. július 31., hétfő

EGY DOLGOT NEM FELEDTEK EL: EMBERSÉGESNEK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.30.


Ma egy kissé különlegesebb történetet hoztam. Nem lesz benne szó sem politikáról, sem korrupcióról, mégis fontos a téma. Identitásról lesz szó, olyanról, melyben sokan talán bele sem gondolnak. A helyszín dél-Spanyolország, a cigányok szent hegye, mely évszázadok óta magasodik Granada városa fölé. Ez az a város, mely egykor zsidók, muszlimok és keresztények lakóhelye volt egyazon időben. Sem az ellenségeskedés, sem a másik vallási alapon történő üldözése nem volt divat, pedig bőven a középkorról beszélünk, amikor is papíron az emberek civilizálatlanabbak voltak.

Idén 15. éve rendezik meg a helyi szabadtéri filmfesztivált, ahol a filmek témái igen színesek, ugyanis van film muszlimokról, cigányokról, melegekről, vagy épp feketékről. Tegnap éppen egy dokumentumfilm volt soron, mely az Afrikából, hajókon dél-Spanyolországba szállított fekete rabszolgák kulturális befolyását vizsgálta. Olyan téma ez, mely nem igazán merül fel az itt élőkben, ugyanis a gyarmatosítást követően – ellentétben Angliával vagy akár Hollandiával – nem maradtak sokan, így a téma nincs szem előtt.

A film rávilágított arra, hogy mi is az, amit dél-Spanyolország az egykori rabszolgáinak köszönhet. A kultúra nagy részére hatással voltak, örök nyomot hagyva maguk után. Ez az, amelyet oly sokan vagy nem is tudtak, vagy idővel elfeledtek. Elfeledték, hogy a gyökérzetük több különböző nemzet gyökereiből áll össze. Más kultúrák befolyása és hozománya tette színesebbé azt, amire ma a spanyolok oly büszkék. Feketék, fehérek, muszlimok és keresztények voltak azok, akik megteremtették a mai spanyol kultúrát.

Ugyan a film engem is elgondolkodtatott, mégsem éreztem annyira magaménak – érthető módon – ,mint amennyire magáénak érezte itt született barátnőm. Elgondolkodott azon, kik is lehetnek az ő ősei, kik voltak azok, akik megalapozták az ő mai életét.

Ugyan Magyarország soha nem volt gyarmatosító nemzet, így ilyen fajta kulturális befolyások soha nem érték, azonban Európa kellős közepén egyfajta kulturális olvasztótégelyként funkcionált mióta világ a világ. A magyar kultúrát befolyásolta sok környező nemzet, melyek nélkül ma Magyarország nem az lenne, ami. Németek, románok, szlovákok, cigányok – és még sorolhatnám – voltak azok, akik formálták és ma is formálják hazánkat. A különböző népek vándorlása – akár akaratukon kívül, akár önszántukból – mindig is a történelem része volt. Évszázadok elteltével talán eljött annak az ideje hogy elfogadjuk ennek tényét.

Ez a film kicsit felnyitotta a szemem és elgondolkodtatott. Miért próbáljuk meg sokan elfeledni múltunkat, letagadva valós gyökereinket? Ahogy Spanyolországban a feledés homályába veszett az egykori rabszolgák léte, úgy veszett a feledés homályába a magyarországi svábok vagy épp szlovákok létezése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.