2017. július 3., hétfő

EGY ÉV MŰKÖDÉST MÉG ENGEDTEK A CEU-NAK -

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.07.03.


A Visegrádi Négyek találkozójához időzítve érkezik ma Budapestre Egyiptom elnöke, Abdel-Fattah Al-Sisi, aki az egyiptomi Daily News híre szerint csatlakozik is a szlovák, cseh, lengyel partnerekhez Orbán Viktor vendégeként. Az állami vizit nem kevesebb, mint három napos lesz.

A turizmus lehet az egyik a közös téma a V4-ekkel, azonban ez lesz az első, hogy egy arab, észak-afrikai és egyben egy közel-keleti ország is részt vesz az egyeztetéseken. Al Sisi mint védelmi miniszter puccsal került a hatalomba, s épp egy napja az évforduló kapcsán hálálkodott fegyverbarátainak, akik szerinte a fasiszta rendszertől mentették meg az országot. Már készül a jövő évi választásokra, és egyre több cikk lát napvilágot arról, milyen forgatókönyvek készülnek a választások elcsalására - írja a cikk .

Orbán xenofób, antidemokratikus, nacionalista és durván migráns-ellenes politikája, amit súlyosbít Oroszország körbeudvarlása – sötét felhőket rajzol Magyarország jövője elé – foglalja össze a New York Times tudósítója tapasztalatait Pécsen, ahol a Magyar Liberális Párt két tagja, Sermer András és Bősz Anett lakossági fórumán járt. A szerző úgy látja, a vidékiek nem mernek véleményt mondani, mert munkaadóik markában vannak. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter is előadott, aki a szerző szerint küldetésének tekinti a fiatalokat figyelmeztetni, hova vezet az, ha rossz szövetségeseket választ az ország, mint ahogy tette ezt a világháborúkban. A demokrácia eróziója azért ad okot komoly aggodalomra, mert ragadós a példa nemcsak Európában, de most már az Egyesült Államokban is. A korrupt kormányzat viszi az uniós pénzeket, de cserébe nem vállalja kötelezettségeit, és mániákusan retteg Sorostól, s be akarja záratni a CEU-t. Hír értékű mondat: a New York kormányzójával, Andrew Cuomoval folytatott tárgyalások eredményeként a magyar kormány megengedte, a 2017-18-as tanévben még továbbra is működhessen, jövője azonban még mindig bizonytalan. A helyieket idézve a cikk azzal a kérdéssel zárul: miért nem reagál a NATO és az Európai Unió erőteljesebben a demokratikus értékek pusztítását látva?

Rossz időzítéssel, Benjamin Netanjahu látogatása előtt nevezte kivételes államférfiúnak Horthy Miklóst Orbán Viktor. Azonban a Times of Israel szerint Bibi haragja enyhült, miután Yossi Amrani izraelni nagykövetet felhívta Szijjártó Péter. Persze erre azok után került sor, hogy a nagykövet Orbán elhíresült kijelentése után hiába próbált magyarázatot kérni a történtekre, nem kapott. Majd a közszolgálati tv-ben elmondhatta véleményét, s erre reagált szinte azonnal a magyar külügyminiszter. Az izraeli külügyi szóvivő megköszönte, hogy tisztázta a miniszter Horthy második világháborús és a zsidók deportálásában játszott szerepét. ’A történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy hivatali ideje alatt a magyar zsidóságot diszkrimináló jogszabályok születtek, és több százezer magyar zsidó vált a holokauszt áldozatává’ – fogalmazott Szijjártó, ami elfogadható magyarázatul szolgált az izraeli nép számára. Az előzmények között tudni kell, a Cionista Unió vezetője azt követelte Benjamin Netanjahutól, hogy mondja le július 18-ára tervezett budapesti látogatását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.