2017. július 10., hétfő

EMMANUEL MACRON: BEHIND THE RISE (DOKUMENTUMFILM MACRONRÓL)

FRANCIAPOLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.07.09.


...A dokumentumfilm végigkíséri a Macron-kampányt a kezdetektől a győzelemig, ráadásul számos belső kampánymegbeszélésről is képet ad.

Nem akarom a poént lelőni, nem akarok mindent elmondani, hátha valaki kedvet kap. De azért pár érdekességet kiemelek, melyek fontosak lehetnek a Macron-jelenség megértéséhez:

Macron felesége, Brigitte szinte tényleg mindenhol ott van, és tényleg beleszól abba, hogy egy-egy beszéd milyen lesz, mit tartalmaz.

- Macron egy-egy szereplésről gyakran jön ki azzal, hogy milyen volt, min kell javítani és min kell változtatni. A tanácsadói által előkészített paneleket – ha egyetért velük és illenek a stratégiai irányba – profin képes kamerák előtt elmondani. Viszont maga is részt vesz a stratégia és a kommunikáció kialakításában, és ha kell, a csapatát képes leteremteni, irányítani. A kampánycsapat és a munka fiatalos és nagyon jó hangulatú volt, viszont érződik Macron autoritása is.

- És ami a legizgalmasabb volt nekem a dokumentumfilm egészében, mert magyarázza, hogy Manuel Valls volt miniszterelnök miért kapott hatalmas pofont Macronéktól: a filmből kiderül, mert Macron kimondja, hogy árulónak tartja Valls-t, és úgy hiszi, ő volt az, aki végül teljesen ledarálta Hollande elnöki újrázási esélyeit. (Igaz az, hogy a Hollande visszalépése előtti időszakban Valls szinte kampányt indított az elnök személye ellen… .) A lényeg, hogy Macron személyes véleménye lehet egyféle magyarázat arra, hogy – a taktikai megfontolásokon túl – miért nem fogadták szeretettel a távozó kormányfőt az En Marche soraiban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.