2017. július 21., péntek

ÉPÜL A BELORUSZ ATOMERŐMŰ: LEEJTETT TARTÁLY, HIÁNYZÓ ENGEDÉLYEK, ELÉGTELEN FELÜGYELET

ÁTLÁTSZÓ - OCCRP BLOG
Szerző: antikomuves
2017.07.21.


Komoly gondok vannak Fehérorszország első atomerőművének építése körül: leejtett reaktortartály, nem független felügyelő hatóság és megfelelő engedélyek nélkül építő alvállalkozó is szerepel a hírekben. Eközben a fővállalkozó Roszatom olyan feltételeket diktál, amilyeneket akar, mert Minszknek úgy kell az erőműre kapott orosz hitel, mint egy falat kenyér. Az OCCRP tagjaként működő lengyelországi székhelyű belorusz csatorna, a Belsat TV munkatársai tártak fel olyan hiányosságokat és mulasztásokat az építkezés során, amelyek akár veszélyhelyzetet is okozhatnak majd működés közben.

Andrej Ozharovszkij orosz atomfizikus és környezetvédelmi aktivista szerint aggasztó a helyzet. „Sok olyan hír érkezik az építkezésről, hogy megszegnek szabályokat, nem csak az építők hanem a felügyeleti szervek is. Leejtett, oszlopnak ütött reaktorokról tudunk. Igazi zűrzavar uralkodik” mondta.

Fehéroroszország szerint viszont a helyi atomenergiaügyi és építési hatóságok garantálják az erőmű biztonságát. „Minden elvárásnak teljes körűen megfelel a munka, vonatkozzon az az építkezésre, annak felügyeletére vagy az eszközök összeszerelésére. Az erőmű biztonsága a legfontosabb” nyilatkozta az energiaügyiminiszter-helyettes, Mihail Mikadjuk április 20-án.

Az erőművet 2013-ban kezdték el építeni Asztravec (oroszul Osztrovec) városában, a litván határtól 22 kilométerre. Vilnius, Litvánia fővársa 52 kilométerre van onnan. Az első reaktor várhatóan 2019-re készül el, a második pedig 2020-ra.

Ám a Belsat munkatársai kiderítették, hogy egyes alvállakozóknak nincsenek meg a szükséges biztonsági tanúsítványai és hogy az általuk elkövetett hibák akár a reaktortartály sérülését is okozhatták. Az is kiderült, hogy az erőmű egyes kulcsfontosságú részeinek megépítésével megbízott cégnek nagyon kevés releváns tapasztalata van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.