2017. július 9., vasárnap

EZÉRT LEHET PRÁGÁT NAGYON SZERETNI

CHECK-IN BLOG
Szerző: checkinblog
2017.07.09.


Fura lehet, mert alapvetően sokat utazok, de Prágába mégsem jutottam el - egészen mostanáig. Pedig nem csak közel van, de rengetegen olyan történetet is hallottam róla az ismerősöktől, amik eléggé vonzóvá tették. Most végre egy konferencia elvitt oda, vonatra pattantunk és 4 sűrű napban felfedeztük a várost. Azt kell mondjam, azonnal beleszerettem, el is mesélem, miért!

Együtt a folyóval

Prágáról a legtöbbször azt hallani, hogy egészen olyan, mint Budapest, csak a karakterét adó szép régi épületeket rendbe hozták, és van egy rendes óvárosa, ami azért eléggé hiányzik fővárosunkból. Ami viszont talán még fontosabb, hogy sokkal jobban együtt él a folyójával. A Moldva ugyanis szerves része a város mindennapjainak, szép korzók kerítik körbe, és az emberek tudják használni a partjait. Éppen ezért, amikor arról vitázik valaki, hogy vajon Pest vagy Prága hasonlít-e jobban Párizshoz, akkor mégiscsak azt kell mondanom, hogy Prága. A folyó volt az egyik pont, ami megszerettette velem a várost. Egyik este fogtuk magunkat é végigsétáltunk a partján a Karlintól egészen a Károly-hídig, ami egyáltalán nem nagy táv, mégis változatos kilátást ad (és apró beugró zugokkal a másik oldalon hasonlóan izgalmas lehet, sőt!).

Zegzugos utcák, felbukkanó történelem

A másik dolog, ami miatt nagyon lehet kedvelni ezt a várost az a rengeteg kusza utca a régi, de mégis gyönyörű épületekkel, apró boltokkal, mindenféle kocsmákkal, és az olykor igencsak utálatos macskakővel. Értem én, hogy hagyományos, meg tényleg ad egy patinát az utcák megjelenésének, de sokszor közlekedhetetlen és fárasztó. Persze ne húzd rajta a gurulóst és mondjuk tanulj meg ilyen felszínen mindenféle cipőben közlekedni. Onnantól jó lesz. Meg onnantól is, amikor már megtanultad, merre indulj, ha meglátsz egyet sok hasonló prágai torony közül! Utóbbi egyébként nem nehéz, és emiatt is érdemes mindenképp lábon végigmászni a belső részeket, esetleg felpattanva néha egy villamosra. Mert a belváros teljen bejárható, így nem marad le az ember semmi érdekességről és nagyon jó is benne sétálni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése