2017. július 22., szombat

FÉLELEM ÉS RESZKETÉS AZ EGYHÁZI ISKOLÁKBAN

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: KARDOSTAMÁS
2017.07.21.


Kiabálás és röpködő papi pofonok, erőszakkal és kirúgással fenyegetőzés, kötelező misék és körmenetek hétvégén és az ünnepek alatt, megfélemlített és tehetetlen tanári kar. Így festette le számunkra egy kétségbeesett szülő egy Bács-Kiskun megyei általános iskola mindennapjait, mióta pár éve egyházi fenntartás alá került. A súlyos jogsértéseket nem kell elfogadni, tehetünk ellenük!

Képzeld el, hogy egy szép napon gyereked iskolája fenntartását átveszi az egyház és vonakodva, de tudomásul veszed, hogy szándékaid ellenére fiad ezentúl katolikus szellemiségű oktatásban részesül. A hittanórák gondolatával még meg is barátkoznál, de egyre-másra szembesülsz a képtelen fejleményekkel: a kiabálós pap azzal fenyegeti meg gyereked, hogy „vér fog folyni”, ha hibát vét az elsőáldozáskor és más gyerekeket egyenesen fel is pofoz.

Ezzel egy időben azt tapasztalod, hogy az egyház egyre többet igényel a családi szabadidőtökből,amit korábban kedvetek szerint tölthettetek együtt.
Rendszeressé válnak a vasárnapi reggeli misék, amiről a hiányzás akár igazgatói intőt is vonhat maga után. Még a település egyetlen programját, az évente megrendezett búcsút is beárnyékolja, hogy rászervezik a kötelező templomi programot – sőt a december 24-i, karácsonyi készülődést sem ússzátok meg kötelező mise nélkül

Nincs másik iskola


A településen ráadásul nincs másik általános iskola és az igazgató nem engedélyezi a hittanórák helyett az erkölcstanórák választását sem. Mivel erre a törvény lehetőséget is ad neki, esélyed sincs, hogy gyereked világnézetileg semleges oktatásban részesüljön, és mentesüljetek a tanítási időn bőven túlterjeszkedő, a hétvégéket és a tanítási szüneteket is átszövő hitbéli tevékenységektől. Jogosan merül fel benned a kérdés: ezentúl valóban el kell viselnetek az egyház képviselőitől és a pedagógusoktól tapasztalt erőszakot és bele kell törődnötök, hogy a szabadidőtöket hétről-hétre kötelezővé tett misék tarkítják? .
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.