2017. július 4., kedd

FELTÁMADÁSIG FIZETÜNK AZ EGYHÁZI INGATLANOKÉRT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Czene Gábor
2017.07.04.


Csaknem 18 milliárd forintot kapnak idén ingatlanjáradék címén az egyházak. A vatikáni szerződés árát, úgy tűnik, mindörökké fizetni fogjuk.

Az egyházak imáikba foglalhatják Horn Gyula nevét. A szocialista miniszterelnök volt az, aki a „történelmi megbékélés” jegyében húsz évvel ezelőtt tető alá hozta a katolikus egyház finanszírozásáról szóló vatikáni szerződést. Az állam később a többi felekezet támogatását is ehhez a nagyvonalú, garantált juttatásokat tartalmazó megállapodáshoz igazította. A liberális SZDSZ tiltakozás ellenére elfogadott vatikáni (szentszéki) szerződés következménye az is, hogy a Rákosi-korszakban elvett ingatlanjaik egy része után az egyházak úgynevezett örökös járadékot kapnak.

A központi költségvetésben megjelent adat szerint márpedig az ingatlanjáradék összege idén 17 milliárd 720 millió forint. Az ingatlanrendezésben érintett egyházak számára több lehetőség adódott. Visszakérhették természetben az adott ingatlant, vagy igényt tarthattak annak ellenértékére. Harmadik lehetőségként úgy is dönthettek, hogy járadék fejében lemondanak az általuk meghatározott, volt ingatlanjaik tulajdonjogáról.

A járadékot azért vezették be, mert a költségvetés nem állt úgy, hogy belátható időn belül esély legyen végérvényesen rendezni az államosított egyházi ingatlanok helyzetét. (Az anyagi kártalanításon kívül a természetben visszaadott épületek is sok pénzbe kerültek: az ingatlan addigi használóinak – például iskoláknak – új helyet kellett például biztosítani.) A kormány kifejezetten kérte az egyházakat, hogy az ingatlanrendezéskor lehetőség szerint minél inkább a járadékot válasszák. Örökjáradékról van szó, amit elméletileg – hacsak az egyházak nem mondanak le önként a pénzről – az idők végezetéig fizet az állam. A rendszer beüzemelésének első évében, 1998-ban az ingatlanjáradék összege 3,2 milliárd forint volt. Az egyházak akkori áron számítva 67 milliárd forint értékű ingatlanvagyon tulajdonjogáról mondtak le.

Arra ugyanakkor Horn Gyula sem számíthatott, hogy az ingatlanjáradék összege a nem is olyan távoli jövőben a többszörösére emelkedik. Az infláció mértékének megfelelően amúgy is automatikusan növekszik a járadék, de a Fidesz nem elégedett meg ennyivel: az első Orbán-kormány jelentősen megemelte a korábban kialkudott tételeket. 2011-re az ingatlanjáradék összege az 1998-as induláshoz képest nagyjából ötszörösére, 3,2 milliárd forintól kis híján évi 16 milliárd forintra nőtt. Ma pedig már majdnem 18 milliárdnál tartunk. Számításaink szerint az egyházak eddig több mint 200 milliárd forintot kaptak ilyen címen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése