2017. július 15., szombat

HA NEM KOCKÁZTATSZ, ELPÁROLOG A PÉNZED

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.07.14.


Nincs okuk örülni a pénzpiaci és a kötvényalapokba befektetőknek, az elmúlt hónapban ugyanis csökkenő hozamokkal találkozhattak. Ha valaki nem szeretné, hogy az infláció megzabálja a megtakarítását, kockázatosabb befektetéseket kell keresnie. 

Az elmúlt bő egy hónapban a kötvényalapoknál nagyjából stagnáló árfolyamokat láthattunk, a hozamok a befektetők szomorúságára jelentősen csökkentek. (A pénzpiaci, a rövid és a hosszú kötvényalapok legfrissebb hozamait itt találja.) Míg június elején a rövid kötvényalapok átlagosan még közel 2 százalékos éves hozamot tudtak felmutatni, ez mostanra mindössze 1,2 százalékra olvadt. A hosszú kötvényalapoknál pedig a bő egy hónappal ezelőtti 4,5 százalékos átlagos éves hozamok mindössze 2 százalék körülire estek.

Pedig a KSH legfrissebb adatai szerint júniusban 1,9 százalékos volt tavaly júniushoz képest az átlagos áremelkedést, amit a hosszú kötvényalapok közül sem mindegyik tudott teljesíteni, a nagyobb rövid kötvényalapok közül pedig egy se. A pénzpiaci alapoknál erre már régóta nincs is remény. Vagyis az infláció szépen elértékteleníti ezeket a megtakarításokat.

Noha a pénzpiaci alapok hozamai eddig is bőven egy százalék alatt mozogtak sok nulla hozammal, és már azt hihettük, ennél nem mehetnek lejjebb, az élet bebizonyította, hogy mégis lehet további csökkenés. Mostanra tovább szaporodtak a nulla és a mínusz hozamok. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a korábbi hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.