2017. július 8., szombat

HARCI TEREPEK 2017-BEN

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Németh Péter
2017.07.08.


Simicska Lajos, még úgy 2013-2014 fordulóján, vagy tán valamivel később, úgy nagyjából a Nagy Összeveszés táján, felmehetett a csatamező legfelső pontjára és végignézett a lent harcoló seregeken, a hatalmas többségű Fidesz-ármádián, és azt látta, hogy a vele szemben felvonulók közül talán a Jobbik az, amely könnyű fegyverzetével, fiatalos lendületével sebet ejthet a nehéztüzérséggel rendelkező, minden fontos stratégiai pontot elfoglaló orbáni csapatokon. Úgy látta: kicsi fazonigazítással, szimpatikusabb harcmodorral, nyelvi eszköztárral a radikális gárda megerősíthető; a kissé megöregedett, a modernebb harci eszközöket nem ismerő, nagyon is elbizakodott Fidesz-haderővel szemben. Valószínűleg nem tetszett neki ez a szélsőségesnek mondott gárda sem, de - vélhette Simicska - társadalmilag elfogadhatóbbá lehet tenni, picit kevesebb zsidózás, mérsékeltebb cigányozás szimpatikusabbá teheti őket. Simicska nem látott más erőt; a szocialistákhoz, gondolta, ab ovo nem közeledhet, a többiek meg inkább tűntek számára harcképtelennek, mint potenciális erőnek.

A hajdani tábornoktársak ádáz ellenféllé válva mozgatták csapataikat, Simicskától azonban mindenki valami nagy cselt várt, mondhatnánk: a nagy dobást, amellyel nem csak sebet ejt, de le is teríti az immár ellenséggé vált haderő parancsnokát. A megfigyelők arra számítottak, hogy a csodafegyver hamarosan bevetésre kerül, amely fegyver önpusztító erejű is lehet egyben, de az önfeláldozás a végcélt tekintve elkerülhetetlen. Ez a csodafegyver azonban mindeddig nem került elő, bár még sokan változatlanul hiszik, hogy ott van valahol az arzenál mélyén, és ha máskor nem, ősszel feltétlenül bevetésre kerül. Nem tagadható persze, hogy az eddigi harci eszközök is hoztak némi eredményt, de komoly előretörést, harcászatilag értékelhető fejleményt nem. Az ellenfél testén ejtett sebekről kiderült, hogy halvány karcolások, hagyományos eszközökkel könnyen orvosolhatók, ráadásul olyanokkal, amelyeknek a fogásait magától Simicskától tanulta el, vagy meg a veterán tábornok. Hirtelen hozott törvénnyel tiltatta be azt a fegyvert, amelyet, nem mellesleg, maga is használ és egy pillanatra megmutatta neki a börtöncella ajtaját is.

Felment a csatmező fennsíkjára, úgy 2016 fordulóján Botka László is, jelezvén: van itt más életképes sereg is, érdemes balra pillantani, az igazi támadás onnan fog jönni. Hívták már máskor is erre a fennsíkra az újdonsült tábornokaspiránst, ő azonban kisebb csatatereket választott, hogy ott vívja meg ütközeteit. Mondhatjuk: meg is edződött ezekben, hiszen sikert sikerre halmozott, szétverte az ellenség legyőzhetetlenségbe vetett hitet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése