2017. július 18., kedd

HIVATALOS: BEDŐLT A DIÓSGYŐRI VASMŰ, AZ EXIMBANK AGGÓDHAT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.07.17.


Felszámolják a szír-szlovák érdekeltségű diósgyőri vasmű-utódot, a Miskolci Steel Mills Kft.-t – erről döntött a napokban jogerősen a Debreceni Ítélőtábla. A felszámolást egy volt dolgozó kérte a jussát hiányolva, de az állam lehet az igazi vesztes. Az Eximbank 35 millió eurós hitelkeretet adott a vasműnek 2015-ben, bár állítólag ennek csak a töredékét hívták le eddig.


Évente 320 ezer tonna acél előállítását és 350 ember foglalkoztatását ígérte a Miskolc Steel Mills Kft., amikor 2015-ben bejelentették:hatályba lépett szerződésük a magyar állami tulajdonú Eximbankkal. A termelésnek idén márciusban kellett volna beindulnia az ígéretek szerint.

Korábbi cikkünk az Eximbankról:

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

A Kassán élő, s állítólag kiváló szlovák kormányzati kapcsolatokkal rendelkező, Rudolf Schuster volt államfővel is remek viszonyt ápoló szír tulajdonos, Aksam Barakat ígérete szerint a beruházó a török Germaksan lenne, az olvasztósor szállítója pedig az olasz Danieli. Az alapkövet időkapszulával államtitkári asszisztálás mellett tették le 2015 áprilisában.

Ha valóban beindult volna az olvasztás, köszönhetően a masszív borsodi nehézipar-nosztalgiának, a Fidesz csaknem fixre vehette volna az egyébként régebben balos, ma már legalább annyira radikális szimpátiájú körzetet a 2018-as választásokon. Ezzel szemben már a bejelentés évében is egyre több volt a kétkedő hang, az Index cikke szerint a sokadozó gondokat Barakat és a magyar tulajdonostársak nézetkülönbségei okozták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése