2017. július 18., kedd

HOGYAN KERÜLTE KI A KORMÁNY A PLAKÁTTÖRVÉNYT A SOROS-KAMPÁNNYAL?

ÁTLÁTSZÓ - ÍGY ÍRNÁNK MI BLOG
Szerző: Alkotmányjogászok
2017.07.18.


...A hivatalosan július 15-ig tartó Soros-arcképes kormányzati kampány plakátjainak egy része még vígan nevet a közterületeken. Természetesen érdekes, hogy ennek mi a viszonya a vizes vébével vagy a Netanjahu-látogatással, illetve a JC Decaux-vel megkötött szerződések tartalmával. Az időzítés ennél is figyelemreméltóbb sajátossága azonban az, hogy július 15. egyben a plakáttörvény bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti időszak vége is volt. A kormányzati kommunikáció pedig úgy szlalomozik a törvényben meghatározott dátumok között, mintha eleve erre a kampányra szabták volna azokat (mint ahogy természetesen valószínűleg ez is történt).

2017. június 23.


Az országgyűlés egy merész koncepcionális átírással elfogadta a “lex Csicska” feles verzióját: a költségvetési törvényben nevesített és a többségében általuk támogatott szervezetek (köztük a kormány és a politikai pártok) csak a kormány által kijelölt hatóságnak bejelentett, nyilvánosságra hozott listaáron tehetnek közzé közterületi plakátokat.

A közbeszerzésekre van kivétel a törvényben: eszerint a listaártól a közbeszerzési eljárásra kötelezett reklámozó “csak a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás alkalmazásával térhet el”. Ezt a kivételi szabályt viszont a korábbi kormányzati hirdetési szerződésekre több okból is bajos lenne ráhúzni: egyrészt bejelentett listaár hiányában azokban nem volt mitől eltérni, másrészt a Nemzeti Kommunikáció Hivatal reklámügynökségekkel megkötött keretmegállapodásaiban a plakátcégek nem szerződő felek, így az ő listaáraiktól való eltérés e keretmegállapodásokra vagy az azok keretében született egyedi szerződésekre hivatkozva eleve nem nagyon értelmezhető.

Az átmenet az elfogadott törvény szerint igen gyors: a törvény a kihirdetést követő napon hatályba lép, de az ezt megelőzően megkötött szerződések alapján július 15-ig még közzétehető plakát, a követelményt megszegő hirdetőkkel és plakátcégekkel szembeni bírság viszont csak augusztus 1-jével lép be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.