2017. július 19., szerda

KACZINSZKI ORBÁN FORGATÓKÖNYVÉT KÖVETI - DRÁMAI HELYZET VARSÓBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.07.18. 


...Ami más, mint nálunk:

Mindjárt a hétvégén hatalmas tüntetések kezdődtek, amelyek kedden is folytatódtak. Először a Sejm előtt, majd az elnök palota épületénél követelték a tüntetők, hogy az elnök vétózza meg a törvényeket.

A kormányzó pártot képviselő (de közvetlenül a lakosság által megválasztott) köztársasági elnök nyilatkozatot tesz, mintegy ultimátumot intéz a saját pártjához, hogy nem írja alá jelenlegi formájában a legfelsőbb bíróságról szóló törvényt és semmi mást sem, amíg nem fogadja el a parlament az általa benyújtott törvénytervezetet, amely 3/5-ös parlamenti többséghez köti az országos bírósági tanács tagjainak megválasztását, akik aztán a bírók kinevezéséről döntenek.

Mindeközben a többezres tömeg szorosra zárja a tiltakozó gyűrűt a parlament körül és újult erővel, nagy hangon követeli az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzését, a bírói szabadság biztosítását.

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt, az egyik módosító indítványt a másik után nyújtja be, amelyek némelyike érdemi változásokat is tartalmaz és elé megy az ellenzék követelésének, amely azonban – az utcára támaszkodva -, ezzel már nem éri be, a reform teljes visszavonását akarja elérni.

A képviselők egymást lögdösik, nő a feszülség, az ellenzéki képviselők azt skandálják, hogy “Le Kaczińskivel” a két tábor egymás pocskondiázásába kezdett és a lengyel Sejm egyre jobban kezd az ukrán vagy a fehérorosz parlamentre hasonlítani. Ellenzéki felszólalók azzal fenyegetik a kormányzó pártot, hogy – ha folytatják eddigi alkotmány ellenes politikájukat – akkor az utcára bízzák a döntést, amiért a felelősséget vállalniuk kell.

A váratlanul felszólaló Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke keresetlen szavakkal támadta az ellenzéket, azzal vádolva, hogy megölték az ikertestvérét. (Lech Kaczyński az oroszországi Szmolensz mellett repülőgép szerencsétlenségben vesztette életét, a lengyel vezetés több képviselőjével együtt, de testvére orosz és lengyel ellenzéki összeesküvést lát halála mögött.) Az utcára kikerülő szavait a tömeg “szégyen, szégyen, a pszichiátriára, a pszichiátriára” kiáltásokkal kommentálja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.