2017. július 1., szombat

KAPCSOLT ÁRUK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.07.01.


„Az állam nagyságát nem annyira a lakosság száma, mint inkább annak jelentősége szerint kell mérnünk. Az az állam a legnagyobb, amely az állam feladatát a legjobban oldja meg......” (Somló Bódog: Jegyzetek Arisztotelész államelméletéről).

Kilenc hónappal a választások előtt lényegi változás nem történt a pártok támogatottságában. A Mediánlegutóbbi kutatása szerint, amit ezen a héten adtak közre, a Fidesz változatlanul nagy fölénnyel vezet. A teljes népesség körében 31%-os támogatottságot élvez, ami 2,48 millió választót jelent. A Jobbikmegőrizte és stabilizálta a második helyét, a támogatottsága 14% (1,12 millió szavazó). Az MSZPleragadt a harmadik helyen, csupán 9%-os a támogatottsága (720 ezer szavazó). A negyedik helyen a DK szerepel a maga 4%-os támogatottságával (320 ezer szavazó). A parlamentbe kerülés lehetőségével játszó LMP szintén 4%-on áll (ez ugyancsak 320 ezer támogatót jelent). A futottak még kategóriába tartoznak a többi törpepártok, tehát az Együtt, a Párbeszéd, az MLP, és a Kétfarkú kutya párt a maguk egy-egy százalékukkal. A most belépő Momentum mozgalom pedig visszacsúszott 2%-ra. Az ún. bizonytalanok aránya pedig 33% (2,64 millió szavazó).

Ez a rövid adatsor mutatja azt, hogy mennyire a Fidesz javára billen a hazai pártpreferencia lista, ami számukra 2018-ra egy jó előjelként mutatkozhat. Gyakorlatilag úgy néz ki a helyzet, hogy a teljes populáció egyharmadát a Fidesz viszi el, a maradék kétharmadon pedig az ellenzéki pártok és a „bizonytalanok” tábora osztozik majdnem egyenlő arányban. Amennyiben ez az állapot marad fenn, akkor a 2018-as választás csupán azt fogja eldönteni, hogy Fidesz győzelme mellett egyáltalán még kik rúghatnak labdába a parlamentben. A nagy kérdés most az, hogy a Fidesz körül tornyosuló oly sok probléma után miért sikerült megőriznie, sőt kissé növelnie a támogatottságát. Nyilván sok tényező közrejátszott ebben, én csupán ebből néhányat fogok most elemezni.

Az első és szerintem a legfontosabb az, hogy a Fidesz végig kiállt a nemzeti identitás megőrzése iránti elkötelezettsége mellett. Ezt az alapálláspontot kezdettől fogva következetesen képviselte és mára különösen fontos bel- és külpolitikai elvévé vált. Azt kell mondanom, hogy az újkori népvándorlás a lehető legjobbkor jött számukra, mert ekkor bizonyíthatták be azt kézzelfoghatóan, hogy valóban a nemzeti érdekeket tekintik a legfontosabbnak, még úgy is, hogy szembe mennek az Uniós elvárásokkal. Sőt, nemrég kijelentették azt is, hogy még az Európai Unió Bíróságának döntését sem hajlandóak végrehajtani, ha az sértené a nemzeti érdekeket. Emellett a törvényes rend helyreállítása és a menekült áradat megfékezése végett megépítették a déli határszakaszon a kerítést, amit kezdetben óriási felháborodás kísért, ami mára már jelentősen alábbhagyott. A kerítés-harcot tehát megnyerték, ami sokat javított a megítélésükön...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.