2017. július 26., szerda

KINEK KELL ZÖLDTERÜLET? ÚJBUDÁNAK BIZTOSAN NEM!

DÉL-BUDA MÁSKÉPP BLOG
Szerző: ham
2017.07.26.



Ha verseny lenne, hogy ki tud több zöldterületet beépíteni a budapesti kerületek közül, toronymagasan a XI. kerület nyerne. Hogy miért? Íme pár terület, ami gyökeresen megváltozhat a közeljövőben.

Kezdjük talán a mostanában sokat emlegetett szuperkórházzal. A kormány a XI. kerület Dobogó nevű városrészébe, természetvédelmi terület mellé tervezi megépíteni az újbudai „szuperkórházat”.
Kórház kell, de ennél van jobb megoldás is, nem kellene egy újabb zöldterületet feláldozni a kerületben.
A tervről korábban ITT írtunk.

Amit már kevésbé tudunk megakadályozni, de szintén hatalmas hatással lesz a környezetére, (sőt egész Budapestre is), az a Kopaszi-gátnál épülő toronyház, amit lakóépületek, irodaépületek és különböző szolgáltatási szektor vesz majd körbe. A terület erősen intenzív használatú lesz, akár Újbuda új bevásárló-lakónegyede is lehet, ha megvalósulnak a tervek. Az építkezés már elkezdődött, a toronyházról azonban még folynak a viták, tiltakozások, ugyanis ezt az épületet a legtöbb ember elutasítja.
Erről a projektről mi is tartottunk fórumot, melynek összefoglalóját ITT találod.

Harmadik a listán nem egy, hanem kettő, szorosan összefüggő gond. Ez az indokolatlan favágás ügye, ami az utóbbi időben megszaporodott itt a XI. kerületben. Kezdődött az Etele úton, itt az 1-es villamos meghosszabbítása miatt esett áldozatul pár egészséges fa. A favágás folytatódott a Bocskai úton, ahol több, nagy, egészséges fától „szabadították meg” az ottani lakosokat, ezzel kárt okozva nekik, amit pár kicsi, nem odavaló fával próbáltak pótolni.
Majd újra az Etele útra terelődött a figyelem, ahol az 1-es villamos menne tovább, és utasok mellett fákat is vinne magával. A tervek ellen tiltakoztunk, valamint alternatív javaslatot tettünk le az asztalra, amivel fák kivágása nélkül is biztosítható lenne az 1-es villamos elvezetése az Etele térre. Az ilyen fakivágások elkerülésére, az LMP törvényjavaslatot fog benyújtani ősszel a parlamentnek, ezzel óvva a városi zöldterületeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.