2017. július 2., vasárnap

LEGFELJEBB MŰTÉT KÖZBEN KÁROMKODIK...

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Dombóvári Zalán
2017.07.01.




Néhány gondolat az orvos-, nővér-, gyógyszer- és műszerhiányhoz, illetve a festéskamuhoz.

Kezdem ott, hogy pár napja olvastam egy nagyon jó kommentet, mely szerint anno a Szovjetunióban az összes üres, bezárt húsbolt kirakatában ott volt a "tatarozás" tábla.

Végülis egy végnapjait élő, képmutató, az embereket megnyomorító rezsim mégsem ismerhette be az elvtársaknak, hogy egyszerűen nincs hús... Elég szomorú, hogy ide jutottunk...

A másik szemem viszont nevet, mert iszonyatos szarban lehet a NER, ha már egy ilyen teljesen marginális, és az embereket igazából nem érdeklő kérdésben - ti. hogy egy eleve rossz hírű pesti kórházból elment-e néhány nővér az új IKEA-ba dolgozni - is államtitkári szinten megy a ködösítés.

Ugyanakkor közismert, hogy az ellátási rendszerrel nem az a baj, hogy mindenütt egyenletesen trágya, hanem éppen az, hogy elképesztő szórás van. Agyhalott celebek posztolgatnak, hogy ők mennyire meg vannak elégedve X doktorral az Y klinikán, nekik nyilván ki is nyalják a valagukat. És talán még borítékot sem kell adniuk, mert a nőgyógyásznak hatalmas reklám, hogy egy Horváth Éva szintű celebamőbával szelfizget.

Ugyanakkor Lépessy néni, akit tüdőgyulladással, kiszáradással és rühességgel visz be a mentő a szociális otthonból a vidéki kórházba, ahol a belgyógyászaton egy orvos viszi az osztályt és a rendelőt, már aligha lesz "megelégedve az állami ellátással".

Azt sem árt tudni, hogy a rendszerben sokszor nem is igazi hiány, hanem szűk keresztmetszetek vannak.

Hiába van 6 műtő indításához (tegyük fel, hogy tegnap nem volt eső, és mára nem áztak be...) elegendő sebész, műtősnő és altatóorvos, ha aznap összesen 4 műtőssegéd dolgozik (havi 110 nettóért), és nyilván ők fognak megszakadni, és ide-oda rohangálni, hogy a doktor úr operálhasson. Plusz meló, plusz pénz nélkül.

Ha viszont egy belosztályon két orvos visz két szárnyat, és a nővérnek kilóg a bele (lényegében ő is ingyen végez túlmunkát), az orvosok nem sírnak, mert ők a több munkáért több pénzt tudnak kisajtolni - ha máshogy nem, hát borítékos alibiellátások formájában - így nekik nem érdekük a létszámhiány miatt vernyákolni. ..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.