2017. július 20., csütörtök

LIBANONBAN MÉG NEM ÚJÍTOTTUNK FEL TEMPLOMOKAT, ITT VOLT AZ IDEJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.20.


A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban Orbán Viktor arról rendelkezik, hogy a nemzetgazdasági miniszter 463 millió forint többletforrást biztosítson a libanoni keresztény templomok felújítására.

Mindezt azért, mert a magyar kormány szükségesnek tartja a libanoni keresztény közösségek támogatását, helyben maradásuk segítését és a közel-keleti kereszténység identitásának megtartásában rendkívül fontos szerepet játszó templomok meglétét.

A templomfelújítások ütemezésébe, az előkészítéshez szükséges tudományos munka elvégzésébe, valamint a felújítás végrehajtásába bevonják a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet és annak libanoni partnerét, az Université Saint-Esprit de Kaslikot, a koordináció biztosítása érdekében pedig a bejrúti magyar nagykövetséget is.

A közlönyből egyéb templomfelújításokra is fény derül, például rendelet született arról, miszerint a budapesti, Petőfi téri Nagyboldogasszony ortodox székesegyház renoválása nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak számít. Ez azt jelenti, hogy a megvalósításhoz nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt kérni, és elhanyagolhatók a településkép-védelem szempontjai is.

A kormány kiemelten kezeli a helyi orosz egyházmegye ügyét: az Emmi tavaly ősszel százmillió forinttal segítette a Petőfi téri újjáépítést, idén márciusban pedig a Moszkvai Patriarchátus további 2,4 milliárdnyi, vissza nem térítendő támogatási ajánlatot kapott hazai ingatlanberuházási terveire...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.