2017. július 13., csütörtök

MEGHALT A KISLÁNY, AKIT NYITOTT MELLKASSAL KELLETT ÁTSZÁLLÍTANI EGY MÁSIK KÓRHÁZBA, MERT AZ ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZETBEN NINCS CT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Ágoston Zoltán
2017.07.13.


Az orvosok 16 napon át küzdöttek a gyermek életéért. A nagyanyja szerint Balog Zoltán végtelenül cinikus.

Meghalt az a kislány, akit az Országos Kardiológiai Intézet (OKI) Gyermekszív Központjából nyitott mellkassal kellett átszállítani CT-re a Heim Pál Gyermekkórházba, mert az OKI nem rendelkezik a szükséges képalkotó eszközzel – írja a Klubrádióra hivatkozva a hvg.hu.

Rétvári Bence 2015-ben Tatabányán a Szent Borbála Kórház új központi épületének az átadásán

A kislány haláláról a nagyanyja mesélt telefonon a Klubrádiónak. Elárulta, hogy az unokáját péntek délelőtt szállították át a Heim Pálba, este 9 előtt viszont meghalt. Orvosai 16 napon át küzdöttek az életéért. Korábban a nagyanyja telefonhívása nyomán derült ki az is, hogy az OKI-ban a CT mellett MR-készülék sincs, emiatt pedig a gyermekeket a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőtteket pedig a Szent István Kórházba küldik át, akár nyitott mellkassal is. Ofner Péter OKI-főigazgató elmondása szerint heti 8-10-szer történik meg.

Az OKI-ban annak ellenére nincs sem CT-, sem MR-készülék, hogy arról az egészségügyi intézményről van szó, ahol Magyarországon a legbonyolultabb szívműtéteket végzik el. A technikai eszközök hiányát firtató aggályokat Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter az ATV-nek adott kedd esti interjújában a következő néhány megjegyzéssel rázta le:

Szólhatnának [a hírek – a szerk.] arról is, ha már itt a bevezetőben említette, hogy van CT vagy nincs CT, van MR vagy nincs MR, hogy nem messze egy másik kórházban van, oda szállítják a beteget, és hogy egyébként pedig 2010 óta kétszer annyi CT és MR van Magyarországon, mint amennyi előtte volt. (…) A másik kórházban van, ebben a kórházban nincs. Korábban a másikban sem volt.”

A Klubrádió műsorában a kislány nagyanyja végtelenül cinikusnak nevezte, amit a miniszter mondott. Korábban egyébként a kétszer annyi CT-ről és MR-ről szóló információval védekezett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.