2017. július 25., kedd

MENNYIBŐL ÉL MEG EGY MAGYAR CSALÁD?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.07.25.


A kérdés egy korábbi poszt alatt merült fel, és akkor megígértem, feldobom a Facebookon is, lássuk, ki mit gondol róla. Elöljáróban annyit mondanék, hogy szerintem a kérdésre voltaképpen nincs válasz, hiszen gyakorlatilag mindenkinek mást jelent a kényelmes megélhetés (mert a kérdés voltaképpen erre vonatkozott). Mások az igények lakhatás, étkezés, autó, nyaralás, stb. tekintetében – ezzel együtt is érdekes szerintem bepillantást nyerni abba, ki mit gondol.

Mielőtt azonban a véleményekből nyújtanék át nektek egy csokorra valót, lássuk, mi a valóság, azaz mennyi ma Magyarországon az átlagkereset – ennek fényében különösen érdekesek lesznek a válaszok.

Mit mond a statisztika?


A KSH legfrissebb adataiból a következők derülnek ki: a reálkeresetek 9,5 százalékkal nőttek, ami persze olyan szempontból nem sokat mond, hogy a lényeg ilyenkor a kiindulási alap, mert ha az alacsony, akkor jó dolog ugyan az emelkedés, csak a megélhetés még nem lesz könnyebb.

A statisztikai hivatal bruttó átlagkeresetekkel foglalkozó adatait most mellőzném (mindenki megnézheti ezen a linken), maradjunk a nettónál, végül is annyi marad a zsebben.

Szóval országosan az átlagos nettó kereset idén január-májusban 192 ezer forint volt, de mindenféle kedvezményekkel együtt az átlagot 200 ezerre saccolja a KSH.

Az év első öt hónap­jában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,1%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszo­nyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő kereset­rendezések voltak hatással.

2017. májusában az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 900 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 700 forintra becsülhető. Ez 12,9%-os emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 192 100 forint volt. A kedvezményt is figyelembe véve az átlag tehát 200 000 forintra becsülhető.

Nőttek persze a fogyasztói árak is, méghozzá 2,4 százalékkal, magyarán a reálkereset 9,5%-kal emelkedett. A munkajövedelem 11,9%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Nagyon röviden tehát azt mondhatjuk, hogy az átlagos nettó kereset olyan 200 ezer forint körül mozog most Magyarországon, magyarán egy kétkeresős családnak 400 ezer forintja van átlagosan a megélhetésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.