2017. július 4., kedd

MI LESZ, HA TRUMP ELBUKIK?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.07.04.


Új szocializmus köszönthet Amerikára, ha Donald Trump elbukik − írja az American Conservative szerzője.

Robert W. Merry az American Conservative-ban Donald Trump amerikai elnök esetleges bukásáról és annak lehetséges következményeiről írt gondolatkísérletet.

Merry szerint ha Trump elbukik, akkor Amerika balra fog sodródni: „készüljetek fel a szocalizmus amerikai változatára”. A szerző nem kívánja ezt az embereknek, de szerinte a történelem bizonyos minták szerint zajlik, és a jövőről csak realizmussal szabad gondolkodni

A szerző úgy látja, zűrös volt Trump első időszaka a Fehér Házban, és ugyan sok elnök fel tudott nőni időközben a feladatához, erős az esély Trump kudarcára. És ha így történik, akkor Merry szerint balra fog tolódni az amerikai politika.

Érveléséhez pár alapfeltevést fogalmaz meg Merry: szerinte az elnökválasztások az épp hatalmon lévő pártról való népszavazásnak foghatók fel. Nem kampánybéli stratégiák és taktikák, hanem a hatalomban lévő párt összteljesítménye határozza meg az emberek döntését. Ez dönti el az elnökök sorsát is. Merry ezért merte megjósolni Trump őszi győzelmét: úgy látta, hogy Obama elnöksége nem volt meggyőző az amerikaiak számára. Ha viszont Trump fog elbukni, akkor a választók a másik párthoz fognak fordulni.

A szerző szerint a politikai pártok manapság pengeélen táncolnak: Amerika megosztott, polarizált − két szinte teljesen egyforma méretű tábor néz farkasszemet egymással. Alig 1-3 százalékos különbséggel dőlnek el az elnökválasztások a 21. században. Nüanszok döntenek egyik vagy másik elnökjelölt és pártjuk uralmáról.

Merry úgy látja: a 2016-os elnökválasztás szétzúzta az addigi status quót, most viszont nincs még új status quo. A szerző szerint tévednek azok a republikánusok, akik szerint ha Trumptól megszabadulnak, újra a reagani idők republikanizmusa tér vissza. Ez szerinte nem fog megtörténni. „A politika mindig a jövőről és nem a múltról szól.” De a demokraták sem ülhetnek a régi babérjaikon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.