2017. július 21., péntek

MILLIÁRDOKAT KÖLT A MAGYAR ÁLLAM A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS TÁMOGATÁSÁRA A XV. KERÜLETBEN IS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.07.21.


A botránykővé vált 1,35 milliárdos egyetemi beruházás költségének csak a töredékét teszi ki a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó részleg létrehozása: az intézet egy emeletet foglal majd el a most épülő hat emeletes Szentkirályi utcai épületben. Egyelőre csak 220 millió forintról van kormányhatározat, összességében viszont milliárdokba fog kerülni a 15. kerületben induló másik kínaimedicína-projekt – a hagyományos kínai gyógyászati központ céljaira átadott mintegy 6500 négyzetméternyi ingatlan olyan rossz állapotban van, hogy az épületeket lényegében a szerkezettől újjá kell építeni.

Hogy mennyire tekinthető hatásosnak az ún. hagyományos kínai orvoslás, azt az Index szerdai cikkéből elég pontosan megérthette az érdeklődő publikum. Attól persze, hogy nem nagyon találni olyan, a nyugati standardok szerint is valid kutatást, amelyik alátámasztaná például az akupunktúrás kezelések hatásosságát, még simán lehet legitim szereplő az egészségipar piacán a tradicionális kínai gyógyászat.

Nehezebb érveket találni annak indoklására, hogy miért finanszíroz az állami egészségbiztosítás vagy a költségvetés olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek eredményességéről nincsenek komolyan vehető adatok. Vélhetőleg nem is egészségpolitikai megfontolások állnak a magyar kormány épp most kibontakozó milliárdos programja mögött, sokkal inkább a kínai kormány körüludvarlása.
Az első milliárd

Kisebb botrány lett abból a június 14-i kormányhatározatból, amelyik a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar fejlesztéséről és a Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont felállításának tervezéséről címet viseli. A határozat szövegében az 1357,27 milliós támogatási összeg a legkonkrétabb részlet, a többi meglehetősen enigmatikus: „[a kormány] egyetért a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar fejlesztéseként az 1088 Budapest, Szentkirályi u. 12. szám alatti ingatlanon új épület létrehozásával, valamint ennek keretében Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg kialakításával”

Az Index fent hivatkozott cikke egyértelművé teszi ugyanakkor, hogy nem teljesen indokolt az 1,35 milliárdos támogatás miatti felháborodás. Nem ennyit fordít ugyanis a kormány a hagyományos kínai orvoslással foglakozó egyetemi részleg létrehozására, mivel ez az összeg a teljes új épülethez nyújtott állami támogatás, amihez 800 millió saját erőt tesz hozzá az egyetem.

Csakhogy a Semmelweis-beruházás mellett vannak itt más tételek is. Ugyanez a kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy két év alatt 220 millió forintot kell fordítani a Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont felállításának tervezésére, előkészítésére; a központ a volt szovjet kórházban, a XV. kerület Őrjárat u. 1–5. szám alatt fog működni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.