2017. július 9., vasárnap

MŰKÖDÖTT A KÉMIA TRUMP ÉS PUTYIN KÖZÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.07.08.


Európának nem kell Washingtonra figyelnie, az amerikai politikához igazodnia, mert olyan nincs. Trumpot nem érdekli Brüsszel, szeretne jóban lenni Moszvával. 

Lehet örülni. Legalábbis az amerikai külügyminiszter Rex Tillerson szerint, aki Trump helyett úgy értékelte az orosz és az amerikai elnök első találkozóját, hogy „A kémia kettejük között teljesen világosan pozitív volt.” Az amerikai elnök – immár hagyományosnak nevezhető módon – nem állt az újságírók elé, és nem kommentálta megbeszélését orosz partnerével. Nem úgy Putyin, aki magvas és komoly értékeléssel állt elő, amikor azt mondta a sajtónak, hogy „a Trump a tévében egészen más, mint az igazi.”

Államférfiúi éleslátás, vagy jól meggondolt élcelődés, akár az előbbi, akár az utóbbi, nem lehetünk boldogok tőle. Attól sem, amit mindehhez még hozzáfűzött: „Egészen pontosan tudta, hogy kivel beszél(értsd Trump a szerk.) és nagyon gyorsan válaszolta meg a kérdéseket”. Ilyen hízelgőt sem hallottunk még amerikai elnökről, főleg nem orosz vezető szájából. Persze ezt úgy is lehet érteni – de csak nyilvánvaló rosszindulattal – hogy Putyin KGB tartótiszt megdicsérte az általa beszervezett ügynökét.

Nem tudni. Csak azt, hogy az amerikai sajtó egészen magán kívül volt, amiért a megbeszélésekre ilyen szűk körben került sor. Az elnökök mellett a két külügyminiszter volt csak jelen. Azt azonban határozottan cáfolták, hogy a két tolmács holttestét a Hamburgot átszelő Elba folyóból halászták volna ki a tárgyalások után néhány órával, de – a Trump és közvetlen környezetének orosz kapcsolatai körüli nem jelentéktelen huzavona miatt – nincs mit csodálkozni a vadabbnál vadabb összeesküvési elméleteken...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.