2017. július 13., csütörtök

ÖN RÁBÍZNÁ A VAGYONÁT? A MAGYAR ÁLLAM RÁBÍZTA. SZIVEK NORBERT PORTRÉJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.07.13.


Felkerült a NAV szégyenfalára, a 180 napon túl több mint 100 millió forinttal tartozó zsiványcégek közé Szivek Norbert MNV-vezér érdekeltsége, a United Programme Service Kft. A nemzeti vagyon felkent urának egyéb magánbizniszei sem brillíroznak, felszámolás alá került például a minap a svájci koronaékszer, a Cretum Consult GmbH is. Mégsem ezért, inkább a kellemetlen vezetői stílusa miatt érezhető vele szemben elégedetlenség fideszes berkekben is. Összeírtuk a fontosabb ügyeket, amelyekben emlegették a nevét. Hosszú a lista.

A 24.hu adta össze, hogy az MNV-vezér havi jövedelme meghaladja a 7,5 millió forintot. Ebben nem csak az MNV-s fizetése, hanem a különféle állami érdekeltségekben (például Mol, Richer Gedeon, Magyar Posta, MVM) viselt tisztségeinek jussa is benne van.

El tudja képzelni az Aston Martinnal parádézó Szivek Norbertet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját, amint társbérletben lakik irodalmi felolvasóestek és kulturális vitadélutánok résztvevőivel? Még akkor is különös a kép, ha a magas művészeti rendezvényeket a Bodeni-tó mellett tartják.

Pedig úgy fest, kénytelen volt elviselni a társaságot, méghozzá huzamosabb ideig. Szivek a magyar cégbíróságon 2008-2013 között Steckborn, Seestrasse-i svájci lakcímet adott meg. Ugyanezen az ingatlanon a környék 2009-2010-es turisztikai prospektusa szerint május elejétől augusztus végéig minden hétvégén Marianne Ulrich író és előadóművész tartott irodalmi esteket, a kiadvány szerint „a saját kertjében”. A csinos, a Bodeni-tóba torkolló Untersee-re néző 1700 négyzetméteres telek, rajta kicsi házikóval jelenleg is az idős, 77 éves írónő tulajdona.

Később, egészen 2016-ig zürichi címet adott meg Szivek a magyar iratokban. A város neve jól cseng, a környék azonban koránt sem puccos. Sorházak egy munkásnegyedben. A tulajdonost kérdeztük, emlékezik-e magyar albérlőjére, de azt a talányos választ küldte, hogy ezt a svájci hatóságoktól kellene tudakolnunk.

A valaha Szivek által vezetett, vagy részben érdekeltségében állt vállalkozások sora számos, de kevésre mondanánk első blikkre, hogy aranybányákról volt szó. Bár hivatalos életrajza szerényen szelektál, mi harmincnál is több kisebb-nagyobb társaságot számoltunk össze, amelyben valaha megfordult; a már említett állami gigászokat még csak nem is számítva. Ez még akkor is rengeteg, ha Szivek épphogy a kamaszkorból kiöregedve máris szerepet kapott a családi érdekeltségekben.

Az Átlátszó által készített céghálón az is látszik, hogy a látszólag elszigetelt céges és ingatlanos sztorik egy-egy kulcsszereplő révén nagyon is kapcsolódnak egymáshoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.