2017. július 30., vasárnap

PÉLDÁTLAN MÓDON AZ UNIÓ FINANSZÍROZZA, HOGY MAGYARORSZÁGON LÉTREJÖJJÖN AZ EU ELSŐ PUTYINI RENDSZERE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.30.



- A Fidesz a közösségi pénzekből észveszejtő tempóban építi ki az illiberális demokráciát

- FAZ: Az Orbán-féle rasszistáknak mint egy falat kenyér, úgy kell a Nutella-vita

- A magyar kormányfő a belső bajokat próbálja elkendőzni, amikor Brüsszelt ostorozza



New Statesman

„Hosszú távolodás a szabadságtól” című elemzésében a több mint 100-éves brit folyóirat azt emeli ki, hogy Orbán Viktor egykoron segített kipaterolni az oroszokat, ma viszont illiberális államot épít, Trumpot és Putyint dicséri, országából az EU első haramiaállamát csinálja. A beszámoló Felcsúton kezdődik, ahol az újságírónak sikerült elcsípnie a Polgármesteri Hivatalban Mészáros Lőrincet, ám az nem volt hajlandó szóba állni vele. A látogató a Pancho Arénát úgy értékeli, hogy az pontosan jelképezi, mi lett az országból. A politikus mára a populista jobboldal zászlóvivője lett, ledorongolja Brüsszelt, Moszkvának udvarol, szovjet mintájú kegyencrendszert és propagandát alakít ki, kerítést emel a határon, a tanszabadságot fenyegeti és nekiment Soros Györgynek, noha az sokat segített neki a szovjet elnyomás elleni küzdelemben. 2010 után a kormányfő a kétharmad birtokában azt tehette, amit csak akart, és azt is csinálta. Kovács Zoltán szóvivő szerint a cél a teljes átalakítás, az ország megújítása volt.

A Szabadság téri emlékmű az egyik példa arra, a hatalom miként írja át a történelmet. A másik a Terror Háza. Arról nem beszélve, hogy 1956 évfordulóján a megemlékezések kihagyták a liberális értelmiség szerepét és csakis az utcai tiltakozásoknak tudták be a forradalmat. Célja elérésére Orbán kész lábbal taposni a demokratikus normákon. Állami megrendeléseket juttat néhány közeli oligarchának, akiknek cserébe anyagi és sajtótámogatást kell nyújtaniuk a kormánynak. Lásd Mészárost, Tiborczot. A Freedom House jelentése úgy fogalmaz, hogy a politika által szervezett korrupció mára a rendszer alapvonásának számít. Orbán engedelmességre szorította a sajtót is.

A migránsokról Schmitt Mária azt fejtegette a riporternek, hogy a népesség 10 %-át nem alkothatják olyan emberek, akiknek az életéről, szándékairól semmit nem tudni, akiket nem lehet integrálni, és akiknek egy része bizonyosan terrorista. Ugyanakkor szerinte nem lehet bírálni Orbánt, amiért az elutasítja a bevándorlással és a politikai korrektséggel kapcsolatos liberális elveket. Mint mondta, a kormányfőre úgy fognak emlékezni, mint aki jelentősen befolyásolta Európa sorsát. A miniszterelnököt azzal is vádolják ugyanakkor, hogy ellenségeket kreált, híveit ezek ellen szítja, majd úgy jelenik meg, mint megmentő. Először az EU-t vette célba, most pedig Sorost, aki a multikulturalizmust és a szabad mozgást jelképezi, jóllehet Orbán szerint mindkettő veszélyezteti a magyar nemzetet. A kormányfő nekiment a CEU-nak, majd a civilek ellen hozott törvényt, éppen akkor nyomja el a demokratikus hangokat, amikor az országnak a legnagyobb szüksége lenne azokra. Goran Buldioski úgy fogalmaz, hogy Orbán azokat támadja, akik segítenek szembeszállni a korrupcióval és a hatalom önkényével. Kovács Zoltán ellenben megismételte az állítást, hogy bizonyos NGO-k politikai szereplőként lépnek fel, mi több Soros pénzeli őket, aki bevallottan ellenzéki szerepre tör.

A Fidesz várhatóan nyer jövőre, Brüsszelben ugyanakkor egyre nagyobb az aggodalom, hogy Orbán kiüresíti a nehezen megteremtett demokráciát. Csakhogy a politikus tudja, meddig mehet el. Azzal is tisztában van, hogy nehéz helyzetében az EU nem folyamodik a 7-es cikkelyhez, mert azzal még inkább csak az oroszok karjaiba hajtaná az országot. Közben egyre csak jönnek a közösségi támogatások. Ahogy egy brit megfigyelő megfogta a dolgot: az unió pénzeli Európa első irányított demokráciáját. Az alapok a Fidesznél kötnek ki és annak terve rohamléptekkel valósul meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.