2017. július 4., kedd

RENGETEG RÉGI BANKÓ VAN MÉG FORGALOMBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.07.04.


Az utolsó hónapjába lépett a bankjegycsere, de a régi kétezres bankjegyek egyharmada, az ötezreseknek pedig ötöde van még a forgalomban. Jó ötlet lehet a nyakunkon maradt bankóktól pénzbefizetésre alkalmas bankjegykiadó (ATM) segítségével megszabadulni. Ezek a gépek azonban – derül ki az Azénpénzem.hu körképéből – nem is annyira elterjedtek, mint gondolnánk.

Elméletben már 2016. november 15-étől törvényes fizetőeszköz a megújított 2000 és 5000 forintos bankó (az új és a régi pénzek képeit itt találja), a régi pénzekkel már csak ebben a hónapban lehet szabadon fizetni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan figyelmeztet mindenkit arra, hogy közeledik a határidő. A legfrissebb adataik szerint azonban a régi kétezres bankjegyek egyharmada, az ötezreseknek pedig ötöde van még a forgalomban. Sőt, még mindig akadnak automaták, amelyek csak a régi pénzt fogadják el (lásd képünkön!).

Augusztus 1-jétől viszont már csak az idén márciusban megjelent, megújított barna 2000 és sárga 5000 forintos bankjegyekkel lehet fizetni (addigra minden automatát is mindenképpen fel kell „okosítani” erre), a kereskedők ettől az időponttól már nem kötelesek elfogadni a régi, bevont címleteket. Mint azonban arról már írtunk, a be nem cserélt régi bankjegyek nem veszítik el értéküket, minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók – azonos címletű ­– törvényes fizetőeszközre. (A kápéval kapcsolatos szabályokról részletesen itt olvashat.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.