2017. július 14., péntek

SEMJÉN ZSOLT, AKI NEM KÓBOR KUTYA, HANEM EGY TÚLFIZETETT KOCAVADÁSZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.14.


Nincs is annál gyönyörűbb reggel, mint az, amikor Semjén Zsolt arról moralizál, hogy mi lenne, ha ő kóbor kutya lenne. Az lenne (azoknak mondom, akik lusták elolvasni a cikket), hogy ő bizony örülne, ha lelőnék a vadászok. Hámitmondjak, én is. Ezt mindenki értse, ahogy akarja.

Mert kóbor kutyának lenni – Semjén szerint – nem jó, mert az állatok falkába verődve vemhes őzeket tépnek szét, tetvesek, nyűvesek és elüti őket az autó (hol, te szerencsétlen? Az erdőben?). Ezért jobb, ha jön a könyörületes Semjén Zsolt a puskával és megszabadítja a kínjaitól a kóbor ebet. Aki egyébként – külön Semjén Zsolt szerint is – nem tehet arról, hogy lelkiismeretlen emberek kidobták. Amúgy egy vadásznál senki sem szereti jobban a kutyáját, egy vadász életközösségben él a kutyával – istenbizony ő mondta, nem én – idézem, mert klasszikust csak pontosan.

Azt tudom mondani a harcos állatvédőknek, hogy nagyon sok hivatásos vadászt ismerek személyesen, de olyat egyet sem, akinek ne lenne legalább egy olyan kutyája, akivel munka és életközösségben él.

Feléledt bennem a gyanú, hogy a teológia diplomás miniszterelnök helyettes, akiről nekem például fogalmam sincs, hogy mi a feladatköre, mit dolgozik, miért vállal felelősséget a havi 1,1 milliós fizetéséért – előbb fogja megszavazni az ember-kutya házasságot, mint a meleg párok ilyen jogát. Aztán pedig vidáman lövöget ártatlan madarakra, a szeretet jegyében.

Félre ne értse senki. A vadgazdálkodás komoly munka. Miután belepancsoltunk a természet rendjébe, az állatállomány nem képes természetes úton megtartani az egyensúlyt, azt mesterséges úton, emberi beavatkozással kell megtenni. A túlszaporodott, beteg, fertőzést hordozó, veszélyes példányokat ki kell lőni. Csak hát Semjén Zsolt túlfizetett kenetteljes nem vadgazdálkodik, hanem hobbiból gyilkol. Mert nagyobb, erősebb, mint egy őz, vagy egy énekesmadár, van neki pénze, autója, puskája, az őznek meg nincs.

Ez az állatszeretettől túlcsorduló figura az interjúban hosszasan mesél a kóbor kutyákról, az őket kilövögető emberekről (közben elhatárolódik azoktól, akik a gazdi mellől lövik ki a kutyát) és arról, hogy ez nem vadgazdálkodási probléma, hanem társadalmi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.