2017. július 3., hétfő

SOROS GYÖRGY ESETE SZÉCHENYIVEL (BECSLÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT BLOG?
Szerző: jotunder
2017.07.02.


"Nekem itt szavam, nincs, az Országnak Nagyja nem vagyok, de birtokos vagyok, és ha feláll olly intézet, melly’ a magyar nyelvet kifejti, mely azzal segíti honosinknak magyarokká neveltetését, jószágaim’ egy esztendei jövödelmét feláldozom. Érett meggondolással teszem ezt, mondotta még, azért célra vezethető felvigyázást kívánok, hogy a nemzetnek ajánlott summa haszontalanul el ne pazaroltassék.” (Széchenyi István, 1825. november 3.)

Széchenyi hatvanezer konvenciós forint éves kamatát ajánlotta fel az Akadémia céljaira (ezt az összeget később Széchenyi Béla, Széchenyi István fia egy összegben le is tette alapítványi tőkeként). Ebben az időben egy akadémiai tag (Pest-Buda) fizetése évi 500 forint volt. Tehát ez a hatvanezer forint 120 akadémiai tag éves fizetésének felelt meg. Ha mondjuk 10 millió mai forinttal számolunk éves fizetésként, akkor kapnánk egy olyan becslést, hogy Széchenyi mai értékben 1.2 milliárd forintnyi összeg kamataival támogatta az Akadémia alapítását.

A CEU évente 38 millió eurót használ fel a Soros Györgytől származó nagyjából nyolcszáz millió eurós (kétszázötvenmilliárd forintos) endowmentjéből.

Sorosnak az a nyolcszáz millió euró szintén nagyjából az éves jövedelme lehetett az alapításkor, legalábbis nagyságrendileg.

A Soros elleni fasiszta gyűlöletkampányra ma nagyjából annyit, talán többet költ a magyar kormányzat, mint amennyit Széchenyi hatvanezer forintja 1825-ben érhetett (tudom, nem pontosak a becsléseim).

Ezek alapján én mégis csak azt gondolom, hogy a Soros György áll közel a Széchenyihez, és nem az Orbán-Habony kormány, mely kormányzatot én, legnagyobb tisztelettel, de mégis kénytelen vagyok utolsó piszkos hazaárulónak nevezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése