2017. július 17., hétfő

SZOMORÚ IGAZSÁG: NEM CSAK A LÓVÉ MIATT HÚZNAK EL AZ ÁPOLÓK KÜLFÖLDRE

PÉNZCENTRUM.HU
Szerző: Veres Dóra
2017.07.17.


Kórházi osztályok zárnak be, mert nincs megfelelő létszámú ápoló és nővér az osztályon. Sokan próbálnak szerencsét külföldön: a mellett, hogy jobbak a bérek, sokkal jobbak a körülmények is. Erről két, külföldön dolgozó magyar ápoló beszélt a Pénzcentrumnak. Az élet persze ott sem könnyű, a munka kemény, de van előrelépési lehetőség és megbecsülik a munkavállalókat.

"Soha nem merült fel bennem, hogy visszajöjjek. Már nem tudnám a nevemet adni a munkához: eszköz és lehetőségek hiányában esélytelen 100 százalékot nyújtani. Nem egy ember halálát láttam, mert az orvosnak épp nem volt "kedve" műteni, vagy olyan gyógyszert, kezelést adni, ami életet mentett volna. Láttam 35 éves nőbeteget meghalni a műtét megtagadása miatt, vagy olyan idős és súlyos betegeket, akiket kvázi "átsegítettünk a halálba", mert kellett a hely a következő páciensnek, aki lehet, nem is volt annyira rosszul, de a TB ugye "darabszámra" fizet. Nem, köszönöm, ezt soha többet" - mondta a Pénzcentrumnak Ági, akinek nevét kérésére megváltoztattuk. A 32 éves nő 2015-ben döntött úgy, hogy külföldön próbál szerencsét, miután a férje meghalt, és rengeteg hitel szakadt a nyakába.

"Havi 550 óra (nem elírás) munka mellett sem tudtam 1,5 évnél tovább fizetni, van egy súlyos beteg édesapám, anya nem dolgozik, mert apa ellátását segíti" - indokolja döntését. Egészen addig egyébként az OMSZ-nél dolgozott, valamint egy sürgősségi osztályon, egy szívsebészeti klinikán és a kerületi orvosi ügyeletnél is - mindezt egy időben. Fáradt volt, kimerült, komoly pénzügyi problémái voltak, ezért úgy határozott, minimális nyelvtudással is belevág, és megpróbál Németországban munkát keresni. Az volt az elképzelése, hogy egy idősek otthonában vállal ápolói munkát.

Könnyebben ment, mint gondolnánk: leült a számítógép elé, és néhány percnyi keresés után több állásajánlatot is talált. 5 helyre küldte el az önéletrajzát, mind az 5 helyre behívták személyes elbeszélgetésre. A barátai és a családja dobták neki össze az utazás költségét: úgy szervezte, hogy egy hét alatt lebonyolítsa az állásinterjúkat. Minden napra jutott egy. Legnagyobb meglepetésére mindegyik helyre felvették. Az egyik idősek otthonában, a próbanapon viszont az egyik orvos megjegyezte, idősek otthona helyett egy klinika kézenfekvőbb lenne számára. Alig néhány hét múlva már egy magán neurológiai klinikán dolgozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.