2017. július 3., hétfő

TANÁCSADÓK, AKIK ELTŰNTEK ORBÁN VIKTOR KÖZELÉBŐL

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net / ATV, Bors
2017.07.03.


A Bors összegyűjtötte azoknak a pénzügyi szakembereknek a neveit, akik a lap szerint öt évvel ezelőtt még Orbán Viktor tanácsadói körének oszlopos tagjainak számítottak, ám mára eltűntek a kormányfő közeléből. - írja az ATV.hu

1. Surányi György

Az első Orbán-kormány alatti jegybankelnököt Orbán Viktor kormányfőnek is javasolta, de a tanácsait aligha fogadta meg. Surányi György szerint 2010 óta nőtt az államadósság, mert a kormány eltapsolt háromezer milliárd forintnyi nyugdíj-megtakarítást különféle beruházásokra, miközben ugyanennyit a nyugdíjra is költenie kellett. 2016-ban szégyennek nevezte, hogy az elemzők nem foglalkoznak ezzel.

2. Csaba László


Egy időben gyakran kérte ki Orbán Viktor a közgazdász tanácsait, de 2014 óta Csaba László szerint „nincs visszacsatolás”. A szakember pár hónapja a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni törvény miatt bírálta a kormányfőt. „Nem abba a kapuba kellett volna lőni. De a miniszterelnököt nem tegnap óta ismerem, mindig is hajlott a rögtönző, kurucos mentalitásra” – mondta áprilisban.

3. Járai Zsigmond


Az első Orbán-kormány pénzügyminiszterére sokáig Orbán legfontosabb gazdasági szövetségeseként tekintettek. Két évtizeden át tartó kölcsönös tiszteletük a fotó idejére megkopott. „Eddig mindenre igent mondtam, amire Viktor kért fel, de most már nem fogok. Nem tetszik, amit csinálnak, és hiába mondom, nem hallgatnak rám” – mondta 2011-ben szűk körben.

4. Szász Károly

2004-ben Medgyessy Péter miniszterelnök menesztette, Orbán újra felkérte 2010-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetésére. Mégsem volt vele elégedett, 2012-ben egy díszvacsorán így szólt át neki: „Rosszakat hallok rólad, Karcsi, az embereim sokat panaszkodnak rád, de én megvédelek!” A szervezet minden jogkörét végül a Matolcsy György vezette jegybank vette át.

5. Bod Péter Ákos


„Ha síugró lenne, minden alföldi faluban építhetne akár sáncot is” – bírálta egy hó¬nap¬ja a közgazdász Orbán Viktort a fociszeretete miatt elköltött hatszázmilliárd miatt az ATV-ben. Az első Orbán-kormány főtanácsadóját 2006-ban Orbán is támogatta, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltje legyen, de mára teljesen fagyos lett a viszonyuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.