2017. július 11., kedd

TGM MÁR NEM AKAR TÖBBPÁRTRENDSZERT?

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2017.07.11.



Tamás Gáspár Miklós azon morfondírozott egy mai írásában, hogy az egész ellenzékből csak az MSZP induljon 2018-ban, mindenki más álljon be mögé, vagy tegye el magát a 2018 utáni időkre. Itt a Kávézóban arra gondoltunk, hogy 2018-ig már csak egyvalaki írjon politikai publicisztikát, a többiek tegyék félre magukat 2018 utáni időkre.


Néha van az úgy, hogy muszájból gondolkodunk el egy felvetésen. TGM dolgozatának javaslata is ezek közé tartozik, de mivel írása némileg kárt okoz, esetleg szavazók töredékét, de elbizonytalaníthatja, ezért megpróbáljuk végiggondolni, hova vezetne, amit kitalált.

Abba most bele sem megyünk, hogy TGM az "ellenzék válságáról" beszél. Tőle ez azért furcsa, mert két párt alapítása körül is bábáskodott. Az SZDSZ egyik meghatározó politikusa volt, és ez a párt már meg is szűnt. Később létrehozta a Zöld Baloldal nevű szervezetet, amelynek alapító elnöke lett. Nem tudjuk, mi történt ezzel a formációval, de ha jól emlékszünk, soha nem volt mérhető támogatottsága. Többszörösen elvérzett pártpolitikusként nem szerencsés és nem elegáns az állva maradt, ezer gonddal küszködő, de mégis csak létező pártokat elparentálni.

Az ötlet, hogy az MSZP induljon egyedül 2018-ban, azért is különös, mert a többpártrendszer lényege a demokratikus versengés. Mi legyen azokkal a választókkal, akik nem értenek egyet a szocialisták politikájával, esetleg nem Botka Lászlóban, hanem más politikusokban hisznek? Az nem jut TGM eszébe, hogy esetleg otthon maradnának mindazok, akik nem az MSZP-vel képzelik a jövőt, márpedig ez Orbán négyötödös győzelméhez vezetne?


És ha már itt tartunk, mi lenne, ha nem csupán arra lenne szabály, hogy csak az MSZP, vagyis egy párt induljon az ellenzéki oldalon, hanem arra is, hogy csak egy ember írjon politikai publicisztikát? Össze-vissza fecseg a TGM, a Kéri, a Lengyel, a Pogátsa, a Lakner, az Uj, a Tóta meg a többi. Minek ez a nagy összevisszaság? Írjon csak az egyik, a többi tegye el magát 2018 utáni időkre. Úgysem jönnek be a jóslataik, akkor meg minek? Melyiknek higgyünk ugyanis? Amelyik közös listát akar? Amelyik külön listát? Amelyik az egyéni körzetekben akar csak összefogást? Amelyik szerint nem kell miniszterelnök-jelölt, elég, ha listavezetők versengenek? Amelyik szerint már győzött a Fidesz, vagy amelyik szerint nyílt a verseny?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.