2017. július 5., szerda

TRUMP VARSÓBA MEGY KETTÉSZAKÍTANI EURÓPÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey / nickgrabowszki
2017.07.05.


- A lengyelek saját szerepüket próbálják kidomborítani Trump közreműködésével, de ez nem mindenkinek tetszik a térségben.

- Varsó a német-francia integrációs törekvéseket igyekszik ellensúlyozni.
- Aki ma nem segít az olaszoknak menekült-ügyben, az holnap esetleg hiába fordul a többiekhez, amikor maga is bajba kerül.

New York Times


Európa azt figyeli, hogy mit végez Trump holnap a jobbra billenő Lengyelországban. A hivatalos Varsó a mellét döngeti, hiszen az elnök – úton a G20-as csúcsra – előbb a lengyel fővárost ejti útba, sokkal jelentősebb szövetségesek helyett. Hát, majd kiderül, mit sikerül intézni a baráti, populista Kaczynskiékkal, akik egy sor kulcskérdést pont úgy ítélnek meg, mint Washington, beleértve a bevándorlást. Az ellenzék ugyanakkor attól tart, hogy az útból a lengyel politika hallgatólagos jóváhagyása sül ki. Mások félnek, hogy a látogatás elmélyíti a kelet-nyugati törésvonalat az EU-ban, és felbátorítja az olyanokat, mint Kaczynski és Orbán akit szintén bírálnak Brüsszelben a laza tekintélyelvűség miatt. A lengyel fél ugyanakkor árgus szemekkel követi majd, hogy Trump kitér-e a Nato-tagok kölcsönös segítségnyújtási kötelezettségére, ha bármelyiküket támadás éri. A vendég egyébként a látogatás során beszédben körvonalazza, hogy miként képzeli el a jövőben az Egyesült Államok és Európa kapcsolatait.

FT

A lengyel vezetés igyekszik úgy beállítani az amerikai elnök jövetelét, hogy az megerősítse Varsó szándékát, mármint hogy a lengyelek vezetik a kelet-európai országokat a kontinens nyugati fele ellenében. Washingtonban azt közölték, hogy az úttal alá kívánják támasztani, milyen nagy jelentőséget tulajdonít az USA Közép-Európának. De Jog és Igazságosság ennél többre vágyik, nevezetesen arra, hogy élharcosként jelenjen meg a régióban a régi tagok , azaz a németek és a franciák dominanciájával szemben. A térség több állama ugyanis attól tart, hogy Macron győzelme után Berlin és Párizs mélyebb integrációt akar, amit az érintett keleti országok nem szeretnének. A lengyelek törekvését azonban gátolja, hogy nyugaton kevésbé hajlanak komolyan venni Varsó biztonsági aggályait, miután Kaczynki Magyarországot majmolja és gyengíti a demokratikus fékeket és ellensúlyokat. Ennél fogva a 3 tenger-kezdeményezés tömbje sem képes jelentős politikai súlyra szert tenni az EU-n belül. Olyannyira nem, hogy egynémely kormány a térségen belül már elhatárolódik a lengyelek szándékától, tehát hogy ellensúly jöjjön létre a németekkel és a franciákkal szemben. Tudják ugyanis, hogy ahhoz túlságosan is függnek Berlintől, miközben Trump látogatása éppen arra szolgál, hogy bátorítsa őket a szembefordulásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.