2017. július 22., szombat

VARSÓ KIVERTE A BIZTOSÍTÉKOT AZ EU-BAN, DE AZ ÁRAM VÁRHATÓAN A LENGYEL KORMÁNYT RÁZZA MEG - SZELESTEY LAJOS ÖSSZEÁLLÍTÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.07.22.


Erősen valószínű, hogy Kelet-Európa félreértelmezi a saját lehetőségeit

• Lengyelország kapcsán eldől, hogy az unió képes-e érvényesíteni a saját normáit

• A zsarnokok nem szeretik a hatalmi ágak megosztását, mert az gátolja korlátlan hatalmukat.


Wall Street Journal


Az unió vezetését és az amerikai diplomáciát is megrázta, hogy a lengyel parlament átfogó jogkört adott a kormány kezébe az igazságszolgáltatás ellenőrzésére, viszont a lengyeleket nem zavarja különösebben a fejlemény. A felmérések azt tanúsítják, hogy a Jog és Igazságosság továbbra is meglehetősen népszerű: 37 % támogatja, és így 16 %-kal előzi meg legveszélyesebb riválisát. A megkérdezettek több mint fele, azon belül is főként a fiatalság nem szereti a pártot, de azt nem tudja, kire kellene voksolni. Ugyanakkor leginkább az ifjabb nemzedékek hajlanak arra, hogy oda se figyeljenek a politikára. Márpedig jelentős részben éppen ez utóbbi tényből fakad a kelet-európai populista hatalmak ereje, illetve éppen ez zavarja nagy mértékben az EU-t.

A PiS hívei örülnek, hogy vezetőik nekimennek az európai demokrácia normáinak, a többiek viszont apátiába süllyednek. A kormánypárt azzal érvel, hogy fel kell számolni a kommunizmus maradványait, és nagyjából erre hivatkozott Orbán Viktor is, amikor bebetonozta hatalmát. Egyébiránt Magyarországon is sok fiatal fordult el a Fidesztől, de nem tudtak közös frontba tömörülni.

Bloomberg

Európa puha magja bekeményít: az euróövezet országai a németek és a franciák vezérletével már nem riadnak vissza attól, hogy viszályba keveredjenek az EU többi tagállamával, illetve külső hatalmakkal. A 19 állam halad az összefogás útján és már nem udvarol a többieknek. Nemigen zavarja, hogy az éles retorika, vagy a nyíltan hangoztatott megvetés miatt elidegednek tőle a keleti tagok, vagy olyan, a felvételre váró országok, mint Ukrajna és Törökország. Példa erre a lengyelekkel kialakult patthelyzet, amelyben Timmermans alelnök példátlan módon belengette a 7-es paragrafus alkalmazását. Az EU még Magyarország esetében sem folyamodott ehhez a lépéshez, pedig a populista Orbán-kormány szintén meggyengítette az igazságszolgáltatást. Berlinben és Párizsban komoly tárgyalások zajlanak arról, hogy az uniós támogatások a jövőben attól függjenek, eleget tesznek-e a keleti partnerek az európai értékeknek. Ez újfajta fenyegetés, válaszul az illiberális irányzatokra, illetve arra, hogy az érintett hatalmak nem segítik a nyugatot a migrációs válságban.

A keletiek a jelek szerint úgy érzékelik, hogy nem komolyak a kilátásba helyezett szankciók. A Visegrádi Csoport a héten arról tájékoztatta az olasz miniszterelnököt, hogy készek támogatni a menekülthullám kapcsán, de nem kívánnak egyetlen menedékkérőt sem befogadni. A kihívó magatartás mögött az a feltételezés van, hogy a nyugat részéről mindez csak vaklárma, ám könnyen hibásnak bizonyulhat a keletiek helyzetfelmérése. A Brexit mutatja, milyen kemény tud lenni az EU és ezt megtapasztalhatják a keleti végeken is. Lehet persze, hogy a nyugati határozottság csupán optikai csalódás, miután a politikai közép pártjai kénytelenek határozottan fellépni a populista fenyegetéssel szemben. De jelentheti azt is, hogy kisebb, jobban összetartó és keményebb Európa születik, amely a saját feltételei alapján dönti el, hogy ki a szövetségese. A kontinens nyugati fele kezdi elveszteni a türelmét és ökölbe szorítja a kezét.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.