2017. július 14., péntek

VÍZBE SZÓRT MILLIÁRDOK - VIZES VB ORBÁN MÓDRA

BÉRES ANDRÁS BLOGJA
Szerző: Béres András
2017.07.13.


A vizes VB szervezése iskolapéldája annak, hogy működik a Fidesz kormány. Nem tudhatjuk, hogy a lassan üzemképtelen 3-as metróval eljuthatunk-e a rendezvény helyszíneire,  
épp a héten halt meg tragikusan egy kislány, akit nyitott mellkassal kellett átszállítani egy másik kórházba, mert nincs pénz arra, hogy a Gyerekszív Klinikának saját CT-je legyen.
Eközben presztízsberuházásra semmi sem drága. A haveri cégeknél, átláthatatlanul elköltött közpénz sokszorosa a tervezettnek. Cserébe silány minőségű, később nehezen hasznosítható projektek épültek.
Mennyibe kerül nekünk a Vizes VB?
A VB költségei folyamatosan emelkednek, már az eredetileg tervezettnek több mint négyszeresére nőttek, a tervezett 38 milliárd forinttal szemben, meghaladják majd a 170 milliárdot.
Így minden magyar adófizetőnek - Önnek is- legalább 42 000 forintjába kerül ez a presztízsrendezvény. Én is szívesen megnézem a versenyeket, de ennyiért nem vettem volna rá jegyet, ahogy sok más magyar állampolgár sem.
A költségek akkor kezdtek igazán elszállni, amikor kiderült, hogy kiszállunk az olimpiarendezésből a lakossági tiltakozás miatt. Sajnos a népakarat ellenére a kormány mindenképpen sportrendezvényre akarja elverni a már leosztott összeget.
Egy 2015-ös törvény szerint „a világbajnokság megrendezésével és szervezésével összefüggésben lebonyolítandó közbeszerzési eljárások tekintetében az ajánlatkérő minden esetben jogosult a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására."
Így a pénz elköltésekor még a szokásos irányított közbeszerzést is kerülték, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson osztották le a munkákat Fidesz közeli cégeknek. Arcpirító, hogy az elszállt költségek fedezésére például a szociális és gyerekvédelem területéről vont el 90 millió forintot a kormány.
A kétórás budapesti nyitóünnepség megvalósításának összköltsége megközelítőleg 3,4 milliárd forint, ennek részleteit az illetékesek nem hajlandóak megosztani a nyilvánossággal. Az esetleg fellépő világsztárok sorozatos lemondása után nem tudjuk mit is kapunk ennyi pénzért. Összehasonlításképpen, a Sziget nagyszínpada hangosítással az összes világhírű előadóval egy hétre körülbelül feleennyibe kerül, mint egy 120 perces megnyitó ünnepség.
Durva példa a pénzszórásra a 2,1 milliárdért épült Batthyány téri ideiglenes szupertoronyugró-torony ahonnét 15 millió forintba kerül majd minden egyes pontozott ugrás. Ez esetben Orbán tanulhatott volna orosz példaképétől,mert a magyar torony épp nyolcszor került többe, mint a Putyinék által a kazanyi úszó VB-re épített létesítmény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.