2017. augusztus 25., péntek

A BOLONDOKHÁZÁRA IS VAN VEVŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.08.25.


A Fidesz elhajlásának korai szakaszában figyeltem meg, amikor még maguk is kísérleteztek a hazugsággal. Akkoriban kezdték bevezetni a magyar politikába a szóvivő intézményét, és kezdték a szóvivőt küldeni maguk helyett. Ez kezdetben önmagában is nagyon zavaró volt, mert a felelős helyett valaki más állt ki és kezdett el hazudozni.

Az első olyan ember az ifjú Rogán Antal volt, aki bármilyen esetben kiállt, és szemrebbenés nélkül hazudott bele az arcunkba. Látható volt, hogy egy kísérlet alanyai vagyunk, a Fidesz vezetői ülnek a TV előtt, és a térdüket csapkodják a röhögéstől, nem hisznek a szemüknek és a fülüknek, miközben azt figyelik, hogy meddig lehet elmenni a nyílt színi hazudozással. S megállapították, hogy akármeddig.

Olyannyira, hogy azt vették észre, másnaptól azok az emberek, akikről azt gondolná bárki, hogy egyébként épeszű, normális emberek, ugyanazt a hazugságot kezdték el szajkózni, amit az előző este hallottak. Erősebb a társadalmi csoporthoz való tartozás érdeke, mint az igazsághoz és a tényekhez való ragaszkodás kényszere.

A folyamat odáig jutott, hogy a hazugság, mint a kábítószer, szükségletté vált, igénylik az egy csoporthoz tartozók a napi hazugságdózist, és ha valaki valahova tartozik, nincsenek a tényeknek, az igazságnak, a valóságnak esélyei, hogy az illető gondolkodását a legkisebb mértékben is befolyásolják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.