2017. augusztus 29., kedd

A GYERMEPROSTITÚCIÓ NEM A PROSTITÚCIÓBA KÉNYSZERÍTETT GYEREKEK, HANEM A TÁRSADALOM FELELŐSSÉGE

KETTŐ MÉRCE BLOG
Szerző: DÉS FANNI
2017.08.29.


Nemrég jelent meg a hír a magyar médiában, hogy egy 13 éves magyar lányt kényszerített prostitúcióra egy család Bécsben. Júniusban pedig a Die Presse-ben jelent meg egy riport, melyből kiderül, hogy a Bécsben prostitúcióra kényszerített gyerekek közül minden negyedik magyar.

Ausztriában legális a prostituáltak használata, tehát a felnőtt korú (18 éven felüli) személyek, tipikusan nők, szabályozott körülmények között dolgozhatnak prostituáltként. A gyerekprostitúció elviekben illegális az országban. A prostitúció dekriminalizálásának hatására azonban, ahogy a szexipar és a feketepiac bővül, a gyerek-prostituáltak áldozatainak száma is növekszik. Ausztriába a prostitucióban élő nők 95 százaléka más országokból érkezik, többségében szegényebb országokból. Az EU tagállamokból érkező nők magánvállalkozóként dolgozhatnak az országban, feltéve hogy bizonyítják, nincs szexuális úton terjedő fertőzésük. 

Évente 1,2 millió nő és lány kerül be a szexiparba világszerte, akiknek 30-35 százaléka 18 év alatti lány. Európában a szexuális célú emberkereskedelem áldozatainak 95 százalékát nők és gyereklányok teszik ki. Magyarország az EU adatai szerint az emberkereskedelem áldozatainak tekintetében az elsők között van.

Az emberkereskedelem és a gyerekprostitúció az Európai Unión belül a szabályozás szerint mindenhol tiltva van, de Svájcban például 2013-ig 16 éves kor volt a minimum korhatár a prostitúcióban dolgozó nőknek.

Magyarországon nincsenek komolyan vehető adatok arra nézve, hogy mekkora a prostituált gyerekek aránya, hányan lesznek emberkereskedelem áldozatai. Tekintve, hogy a nyugat-európai országokban, ahol legális a prostituáltak használata, a prostitúcióban dolgozó nők között a magyarok aránya igen magas, és az adatok szerint a prostituáltak átlagosan 12 évesen kerülnek be a szexiparba, elég magas arányokról beszélhetünk.

A gyerekeket, akiket külföldön kényszerítenek prostitúcióra, általában hamis papírokkal dolgoztatnak a szabályozott körülmények között. Ugyanazok miatt a problémák miatt jutnak nehezen segítséghez, mint a külföldön dolgozó prostituáltak általában: nem beszélik a külföldi ország nyelvét, nehezen kommunikálnak a segítő szakemberekkel, a rendőröktől félnek a magyarországi tapasztalataik miatt, emellett a futtatóik is próbálják elszigetelni őket minden lehetséges külső kapcsolattól; folyamatos kontroll alatt élnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.