2017. augusztus 26., szombat

A HOLLANDOK NEM A KORMÁNYPROPAGANDÁT SZOPJÁK - KÖSZÖNIK, JÓL VANNAK . NAGYON SZUBJEKTÍV ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ HOLLANDIÁRÓL


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.08.25.


Közel két hét Hollandiában, és nincs kétség: a megátalkodott flamandok nem a magyar m1-ből tájékozódnak. A nagykövetség leépítését pedig senki nem fogja észre venni: akkor is impotensek, ha teljes a létszám a külképviseleten.

A nyár elején nyílt alkalmunk közel két hetet eltölteni Hollandiában, egész konkrétan Amszterdamban kaptunk egy kölcsönlakást – úgy élhettünk tehát, mint a helyiek, közelről láthattuk a Nyugat alkonyát, a migránsterrort, a no-go zónákat, az érték-vesztett, széthullott társadalmat - plusz helyi specialitásként a fűtől szétcsapott tömegeket és a legális prostitúció miatt erkölcstelenséget.

Ottlétünk során alkalmunk volt napokon át sétálni, barangolni, céltalanul lődörögni Amszterdamban. Az eredmény - fájós lábaktól eltekintve –: bármerre is kanyarodtunk, bármennyire is eltávolodtunk a belvárostól, egyetlen no-go zónát sem sikerült találni. De még olyan zugot sem a városban, ahol hajnali kettőkor ne éreztük volna magunkat biztonságban. Pedig rendőrt két hét alatt talán kétszer láttunk összesen.

Láttunk viszont színes embereket: a feketétől a fehérig minden bőrszín megjelenik a holland utcákon. Akadnak köztük láthatóan mohamedánok is – mégsem teperi le őket se a köznép, se a közrend őrei. Azt nem tudjuk, nekik mi jár a fejükben, de azt igen, hogy épp úgy dolgoznak a szupermarketek pénztárában, mint a villamoson vagy a múzeumokban. Azt se vettük észre, hogy miattuk kevesebb lett volna a keresztény templom a városban. Magyar, királyi tévén edződött agyunk értetlenül állt a jelenség előtt.

Ahogy azt sem tudtuk észre venni, hogy épp bealkonyult volna a Nyugatnak. Amszterdam pont nem a fogyasztás temploma - néhány utcától eltekintve alig akad a mindennapi élethez szükséges áruk beszerzéséhez kellő bolt. És a kínálatot sem érdemes a magyarhoz hasonlítani. (Igaz, más holland városok bővelkednek az üzletsorokban, plázákban, így nem általánosíthatunk az amszterdami tapasztalatok alapján.) Azt azonban nagyon nehéz lett volna nem észre venni, hogy a tömegközlekedés másodpercnyi pontossággal működik, a várost üzemeltetők kedvesek és megértőek a turisták összes nyűgjével szemben. A határok nagyon világosak a helyes és a helytelen között - ez pedig egyértelműen megkönnyíti mindenki életét.

Hollandia nem véletlenül a liberális demokráciák egyik ikonja: polgárai számára egyértelmű, világos és stabil szabályrendszert állít fel, amelynek keretein belül mindenki úgy törekedhet a boldogságra, ahogy azt a legjobbnak gondolja. A lényeg újra: a szabályok világosak és mindenkire egyformán érvényesek. (Milyen jó Mészáros Lőrincnek és barátainak, hogy nem oda születtek.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.