2017. augusztus 25., péntek

A KORMÁNY MAGA AZ ORSZÁG, S AZ ÖSSZES MAGYAR EMBER? - (AVAGY KIT IS EMLEGET A DIPLOMATA, AKI A KÜLÜGYBEN PERSONA NON GRATA LETT.)

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál.
2017.08.25.


Irtózatos haragra gerjedt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hát mi a jó fenét képzel a már távozóban lévő holland nagykövet!? Menjen csak haza, de minél előbb ám, ha a terroristák és a magyar kormány közé egyenlőségjelet akar tenni a motivációban vagy a módszer tekintetében…

Történt pediglen, hogy Hollandia budapesti nagykövete, a hazájába visszatérni és nyugállományba vonulni készülő Gajus Scheltema a 168 órának adott interjúban a barcelonai iszlamista terrorcselekmény örvén azt találta mondani:

„Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”

Szijjártó miniszterben épp e mondat olvastán horgadt fel a düh, s az újságírókkal íziben tudatta: amíg a búr nagykövet nem távozik, a külügyminisztériumban már nem szívesen látott vendég, egészen biztosan nem fogják fogadni semmilyen szinten.

– Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy, remélhetőleg ezt minél előbb megteszi. Ilyet ne engedjen meg magának senki Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben! – fogalmazott a magyar diplomácia első számú vezetője.

Úgy hiszem: igencsak félrevezetően. Mellesleg úgy, ahogy egyébként a kormány feje, több minisztere és szóvivői is szokták tenni: mindenki nevében. Nyilván nem véletlenül.

Vegyük át akkor még egyszer! Szijjártó Péter azt mondta: Ilyet ne engedjen meg magának senki Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben!

Csakhogy a holland nagykövet se Magyarországgal, se a magyar emberekkel szemben nem engedett meg magának ilyen aggályos párhuzamot. Esze ágába sem jutott, hogy a magyar embereket, az ország egészét (vagy legalább a népesség zömét) avval a váddal illesse: globalizációs vesztes, önbizalom-hiányos és a szélsőséges vallási fanatikusokéhoz hasonló elv mentén kreálna ellenséget. Ő csupán a magyar kormányról gondolta és mondta ezt.

A kormányról, amely előszeretettel azonosítja (és a hite szerint legitimálja) önmagát az egész hazával, az egész nemzettel. S amelynek épp a magyarságpolitikájával kapcsolatban nem csak a magyar emberek többségének, de még a Fidesz-hitű szavazótábor jó részének is igen komoly fenntartásai vannak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.