2017. augusztus 31., csütörtök

A NYOMOR SZUPERERŐS DROG: A TÚLADAGOLÁSOK MÖGÖTT

DROGRIPORTER BLOG
Szerző: Sárosi Péter
2017.08.29.


A túladagolásokról és új szuperdrogról megjelent hírek mögé néztünk. Nyomort, kilátástalanságot, önfeláldozó civileket és állami mulasztásokat találtunk.

Az utóbbi időben ismét a sajtó figyelmének központjába került a Hős utcai lakótelep. Több tucat olyen embert kellett onnan kórházba szállítani, akik valószínűleg (az ott beszerzett) drog fogyasztásától lettek rosszul. Felháborodott cikkek jelentek meg arról is, hogy a Hős utca környékén a tömegközlekedésen az utasok nem érezhetik magukat biztonságba az őket zaklató drogfogyasztók miatt, akik zavartan, sőt, gyakran aggresszíven viselkednek. Egyes lapok rendőrségi információra hivatkozva azt is tudni vélték, hogy egy új pszichoaktív szer állhat a háttérben, amely veszélyesebb minden eddiginél. A legutóbb pedig arról is szó esett, hogy a rendőrség előállított egy helyi dílert, aki ezt az új pszichoaktív anyagot terjesztette a lakótelepen.

Sikerült hát megszüntetni a probléma forrását, a rossz fiú rács mögött van, mindenki fellélegezhet? Sajnos nem. A témával foglalkozó cikkek többsége nem tárta fel a rosszullétek, a villamoson történt balhék és a rendőrségi előállítások mögött meghúzódó mélyebb társadalmi okokat, amelyek újra fogják termelni ezt a jelenséget.

Először is, a Hős utcai lakótelepről. Gyakorlatilag két épülettömbről van szó, amelyek Budapest egyik legutolsó és egyik leglepusztultabb gettóját (mikroszegregátum) képezik. Nem az egyedülit: ott van még a Bihari úti lakótelep is, amit ugyan 10 éve felújítottak, de a drogfogyasztás és terjesztés ott is problémát jelent. A Hős utcai tömböket még a 30-as évek végén építették, hogy szükséglakást biztosítsanak a város határán kívül nyomortelepeken (pl. Mária-Valéria telep) sokkal rosszabb körülmények közt élő szegényei számára. A legtöbb szükséglakás nagyon pici (27-31 nm) garzon, amely nem összkomfortos, közös WC-vel. Több lakásban, ahol nincs bojler vagy gázcirkó, nincs melegvíz sem. A lakótelep egészen a 2000-es évekig viszonylag jó környéknek számított, azonban ekkorra a régi lakók nagy része elköltözött, a megüresedett lakásokba pedig ismét a városon kívülről érkeztek új lakók, akik többnyire vidéken nyomorban élő romák voltak. Őket a helyi szleng "bevándorlónak" nevezi. A telep etnikai összetétele gyorsan homogenizálódott, állapota leromlott. Jelenleg gyakorlatilag átmeneti állomást képez ez a telep a vidéki szegregátumok és a főváros között, egyfajta ablakot, amely átjárást biztosít a vidéki nyomorból a több munkát, lehetőséget ígérő fővárosi életbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.