2017. augusztus 15., kedd

A SVÁJCI FRANKOS ÖSSZEOMLÁSTÓL KANADÁIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / László
2017.08.15.


Szépen induló közös élet, család, kis lakás, majd a svájci frankos hitel jelentette összeomlás – aligha Lászlóék az egyetlenek, akik végigszenvedték ezt a folyamatot. Mi több, biztosan nem ők az egyetlenek, akik a határátkelésben látták a megoldást. Ami viszont különlegessé teszi a történetet, az az, hogy úgy döntöttek, Kanadában próbálják újraépíteni az életüket.

„Jómagam, és családom története úgy indult szerintem, mint mindenki másé. Dolgoztunk keményen Magyarországon. Jött minden egymás után, házasság, gyerek. 
Nagyon jó állásunk volt mindkettőnknek, szépen kerestünk. Nagyon boldogok voltunk, amikor tudtunk venni magunknak egy kis lakást. Szépen kezdtük felépíteni a saját közös életünket. 
Aztán jött a nagy bumm, a svájci frank-bomba, a mi lakástörlesztésünk pedig a három-négyszeresére ugrott!! Minden ki volt szépen számolva, mindenre megvolt a pénzünk. Addig. Mert az nem volt belekalkulálva, hogy a szerződésben foglalt összeg felugrik az egekbe. 
Mindenki csak széttárta a karját 
Aztán elkezdtük futni a köröket. Először a bank jött, végül az államot is megkerestük. 
Persze mindenki csak széttárta a karját és jóformán csak bemutatott nekünk. Na, gondoltuk, akkor mi is így teszünk. Megszületett az elhatározás, mi is határátkelők leszünk. 
Eredetileg én az USA-ba szerettem volna menni, ahol volt ismeretség, de csak munkavállalási engedély nélkül tudtunk volna dolgozni. Én elsősorban a családom jövőjét néztem, és ezzel nem akartam veszélybe sodorni őket. 
Találtunk egy kontaktot Kanadában, ahol kamionsofőröket kerestek a keleti parton, legális munkavállalási engedéllyel, és letelepedési lehetőséggel a Prince Edward szigeten. Mivel a „hosszútávú sofőr” (long haul truck driver) hiányszakmának számított, ezért jóval könnyebb volt a papírokat megszerezni..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.