2017. augusztus 12., szombat

A TÖRTÉNELEM JÁTÉKOKBAN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.08.12.


Angelo Angiolino olasz újságíró-író Játéktörténetek című könyvében végigveszi az ókortól máig azokat a játékokat, amelyeket az emberek a leginkább kedveltek és azt állítja, hogy azokat sokat elárulnak művelőikről, jobban meg lehet ismeri általa egy népet vagy egy személyt arról, ahogyan játszik.

A történetek, amelyek a játékokról szólnak, gazdagok érdekességekben, anekdotákban, összefonódnak a kor kultúrájával, követik annak fejlődését” – magyarázta Angiolino a La Stampában.

A könyvből megtudható, hogy a mai játékok többsége, más formában, már létezett a régmúltban is. Így páldául a fogócska már ismert volt az ókori Hellászban is és akit elértek, azt egy bottal kellett megérinteni. A kockajáték szintén ókori eredetű – hiszen már Julius Caesar is azt mondta, hogy a „kocka el van vetve” és a római katonák a Golgothán kockát vetettek Jézus Krisztus köpenyéért – de Dante is megemlíti zara nevű kockajátékot a Purgatóriumban. A Rubik-kockának, amely 1974-ben kezdte meg a világhódító útját, szintén megvolt az őse, a „15-ök játéka”, amelyet az Egyesült Államokban találtak fel és nagy divatban volt a 19. század végén. A Sudoku 1979 májusában jelent meg először a Math Puzzle and Logic Problems szakfolyóiratban, de eléggé emlékeztet Leonard Euler svájci matematikus 1782-ben feltalált „bűvös négyzetére”. Bizonytalan az eredete a „csocsónak”, német, francia és angol feltalálót is emlegetnek napjaink egyik nagy közösségformáló asztali focija kapcsán, az biztos, hogy az I. világháború után vált népszerűvé szerte a világon. Érdekes módon a nem kevésbé izgalmas gombfocit leginkább Magyarországon művelik a 20. század eleje óta, európai megjelenései szinte mindenütt magyar bevándorlókhoz kötöttek, ugyanakkor a 30-as évek elején Brazíliában is megjelent egy helyi változata..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.