2017. augusztus 24., csütörtök

A VIDÉK FELEMELÉSE: HOL A HIBA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.08.24.


Nemrég valaki azt a kérdést tette fel nekem, hogy miért nincs a baloldalnak igazi vidékfejlesztési stratégiája? Olyan igazi, komoly program. Ami megáll a lábán, amit olvasva csettint az ember, hogy igen, ez az a program, ami megmenti (felemeli!) a magyar vidéket.

Persze minden párt, kutatóintézet és szakértő sorolja vidékfejlesztési források (EU) hatékonyabb felhasználását, a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások támogatását, vagy a helyi gazdaság fellendítését, mint paneleket, de valahogy nem elég meggyőzőek ezek az ötletek. Általában hiányzik valami – talán a meggyőződés, hogy ez vagy az a fejlesztő politika működhet –, és mi továbbra is tamáskodva hallgatjuk a javaslatokat, ötleteket.

A területi statisztikákból és a területi egyenlőtlenségeket bemutató tanulmányokból egyaránt látható, hogy jócskán van – lenne – hová fejlődni/fejleszteni a vidéket, hogy a Budapest – Székesfehérvár – Győr háromszögön túl is legyen élet. Régiós szinten Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország (Budapesttel) a maga kereseti és jövedelmi viszonyaival elmegy akár egy szegényebb osztrák tartománynak, addig a déli, az északi és a keleti végek (pár fejlettebb zárványtól eltekintve) végzetesen és véglegesen leszakadni látszanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.