2017. augusztus 16., szerda

ÁLLATOKKÁ LETTÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.08.16.



Állatok, azonban nem a cuki kiscicára, vagy az aranyos kis vizslára gondolok. Olyan emberekre gondolok, akik állat módjára viselkedve, egy idióta facebook fotó reményében gond nélkül képesek voltak asszisztálni egy védtelen delfin halálához. Azokról lesz szó, akinek a vizeinkben, erdőinkben, folyóinkban élő állatok mit sem számítanak. Akik már elfeledték, ők is ugyanúgy részei a természetnek mint ahogy te, vagy én, a különbség csupán annyi, hogy ők más fajhoz tartoznak. Ameddig az állatok önvédelemből, vagy éhség miatt támadnak, addig az ember heccből, vagy emberi hülyeségből kifolyólag is képes állatok tucatjait legyilkolni. Évtizedről évtizedre egyre kevésbé tiszteljük az állatokat, fajok tucatjait törölve el a föld színéről örökre. Olyanok állatokat, akik akár évmilliókat is leéltek ezen a bolygón, de az ember képes volt elpusztítani pár évtized alatt.

Elfelejtjük, hogy az állatok és növények ugyanúgy a természet részei, az ő lakóhelyük is a föld. Nekik is szükségük van természetes élőhelyre, élelemre, ivóvízre, mint ahogy nekünk is. Mégis képesek vagyunk felháborodni, ha egy természetes élőhelyétől megfosztott állat, félelmében emberre támad. Ilyenkor ritkán merül fel az ember felelőssége, ritkán hibáztatjuk magunkat, pedig elsősorban a mi hibánk.

Múlt pénteken a dél spanyolországi Mojácar régióban egy kis delfin, anyjától elsodródva a tengerparton fürdőzők közé úszott. Az állat legyengülve, zavarodottan érkezett a sekély részre, azonban segítség helyett, villódzó vakukat és facebook fotóért pózoló emberek tömegét kapta. A képek tömegével készültek, miközben a szerencsétlen állat küzdött az életéért. Noha az állatmentők 15 perccel a bejelentést követően már a helyszínen voltak, a kis delfin már halott volt. Az őt fogdosó emberek tömege akkora stresszt okozott az állatnak, hogy leállt a kicsi szíve...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.