2017. augusztus 5., szombat

AZ IGAZI NAPSÜTÖTTE TOSZKÁNA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Bomber
2017.08.05.


Olaszországot szerintem nagyon nehéz nem szeretni (főleg ha nem kell ügyeket intézni, teszem hozzá gyorsan), és a mai posztból úgy tűnik, annak szerzője, Bumber is így van vele (ha valakinek esetleg ismerősen cseng a név, az nem véletlen, tavaly több posztot is írt az Egyesült Államokról).

„Régóta (ami annyit tesz, hogy hosszú évek óta) tervbe volt már véve egy olaszországi nyaralás, aminek kapcsán csak az volt a biztos, hogy Velence és környéke, a magyarok által is leginkább frekventált üdülőterületek felejtősek.

Ezzel szemben Toszkána (vagy Toscana, ha úgy jobban tetszik) nagyon vonzott, és ezen még az ezredforduló után a világon végigrohanó Toszkána-mánia sem tudott változtatni.

Mert a Napsütötte Toszkána gerjesztette őrület szükségszerűen hamis, idealizált képet festett a régióról, úgyhogy éppen ideje volt a saját szememmel is megnézni, milyen is Olaszország ezen része a valóságban.

Ki autópályán közelít…

Ha autópályán robog az ember Olaszország nyugati partja felé, akkor sokat nem lát a filmek és könyvek festette idealizált képből. Nem rossz, nem rossz, de azért közel sincs ahhoz a dombos, gyönyörű, idilli környékhez, amit az ember vár.

Ha már a közlekedésnél tartunk, két dolgot meg kell jegyeznem: egyrészt, hogy az Olaszországban töltött napok alatt a legendás dugók közül talán ha egyet láttunk, azt is szerencsére az autópálya másik oldalán, a másik, hogy az olaszok finoman szólva is sajátosan értelmezik a közlekedési szabályokat.

Tudom, közhely, de nem tudom megállni, hogy azért pár mondatban le ne írjam, hogy amit az olaszok közlekedés címszóval művelnek, az durva megcsúfolása mindennek, ami a KRESZ-ben szerepel.

Nem akarok most részletesen belemenni a robogósok, motorosok, és autósok kavarta káoszba, így csak annyit jegyeznék meg, hogy erősen úgy tűnik, számukra a közlekedési szabályok inkább elnagyolt javaslatok, mintsem betartandó utasítások. A motorosokról hosszas értekezéseket lehetne írni, de minek - egyrészt már sokan sokszor leírták, másrészt ezt meg kell tapasztalni.

Szóval autópályán közelítve Toszkána igazi szépségének (mert van neki bőven) a töredékét sem mutatja meg, ami elsőre csalódás ugyan, ám aztán túlteszi magát rajta az ember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.