2017. augusztus 9., szerda

AZ IGAZSÁG PILLANATA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.08.


Ha igaz, amit fideszes körökben hallani, akkor a jövő évi választásokra napra pontosan nyolc hónap múlva kerül sor. 

Ugyan még távolinak tűnik az időpont, de a napok, hónapok gyorsan elrepülnek és már a szavazófülkékben állunk. Vajon hogyan döntsünk, mi lesz az „étlapon”? Négy éve – talán vannak, akik még emlékeznek – volt olyan egyéni választókerület, ahol 28 jelölt indult. Országos listát 18 párt állított.

A választási szabályok a négy év alatt nem változtak. Kizártnak gondolom, hogy az elkövetkező néhány hónapban bármilyen módosulás legyen a jövő évi voksolással kapcsolatban. Marad az egyfordulós, igazságtalan, a Fidesz felé lejtő pálya. A törvény a határon túli magyaroknak kedvez, akik levélben is leadhatják szavazatukat, regisztrálás után. A magyarországi lakhellyel rendelkező, de külföldön dolgozó honfitársaink számára ezt a lehetőséget a jogszabály nem biztosítja. Ők csak személyesen voksolhatnak, általában az érintett ország magyar nagykövetségén kialakított szavazóhelyen. Ez akár azt is jelenti, hogy több száz kilométert kell utaznia annak, aki élni szeretne a jogával.

A Fidesznek létfontosságú lehet a kettős állampolgárságú magyarok szavazata. Az előző választásokon a párt számára a kétharmadot az ő szavazataik alapján kapott mandátumok biztosították. Azóta mintegy duplájára nőtt a számuk. Ez akár 3-4 mandátumot is eredményezhet a Fidesznek, hiszen három és fél évvel ezelőtt 95 százalékuk Orbánra szavazott.

Nem véletlen, hogy pénzt, paripát nem kímélve, elindult Erdélyben, Vajdaságban és a többi, magyarok lakta térségben a regisztrációs kampány. Ebben a kinti magyar pártokat Orbánék érdekeltté is tették – gondolom, „fejpénzt” kapnak. A végelszámoláskor akár sorsdöntő is lehet, hányan szavaztak az egymillióból.

Marad az igazságtalan kompenzációs szavazati rendszer is. Ez emlékeim szerint, a Fidesznek hat plusz mandátumot jelentett az országos listáról.

A választási rendszer aránytalanságát mutatja, hogy a Fidesz 39,78 százalékos országos listás eredménnyel, a mandátumok 66,83 százalékát szerezte meg. Az MSZP-Együtt-DK–PM-MLP -nek 30,11 százalékos listás eredmény mellett, mindössze a képviselői helyek 19,10 százaléka jutott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.