2017. augusztus 1., kedd

AZ MNB KÖZGAZDÁSZAI ÉS AZ ALAPJÖVEDELEM

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: B.F.
2017.08.01.


Nemrég megjelent a portfolio.hu gazdasági portálon egy, a feltétel nélküli alapjövedelemmel (FNA) kapcsolatos írás, amelyet az MNB közgazdászai, Baksay Gergely – Bókay Márton – Palotai Dániel – Szalai Ákos, jegyeznek. A cikkben a szerzők a feltétel nélküli alapjövedelmet hátrányosnak tartják mind rövid, mind hosszú távon, szerintük az csökkenti a munkakínálatot, a jelenleginél rosszabb (hatékonytalanabb) szociális ellátást eredményez. Nem véletlen, hogy még sehol sem vezették be – mondják.

Hm…

Először

A Magyar Nemzeti Bank pár éve még független, jól működő intézmény volt, kiváló szakértőkkel, megkockáztatom, hogy a hazai közgazdasági területen (de a makrogazdasági – makropénzügyi területeken) a legjobb elemző gárdával. A függetlenség és vele a kiváló szakmai színvonal mára a múlté. Vannak, akik külföldre távoztak, vannak, akik a piacon próbálnak boldogulni, mióta Matolcsy György és sleppje (szerető beleértve) átvették a hatalmat.

Ma a jegybanknak nincs igazi felügyelőbizottsága, nincs szakmai reputációja, nincs hitelességesemmilyen értelemben. Ellenben vannak közpénzt herdáló alapítványai (200 milliárd), van saját unortodox képzési programja (a közgazdasági felsőoktatás matolcsyzálásának jegyében), van számos nagy értékű ingatlanja, nemzetközi támadást hallucináló elnöke és számtalan közgazdásza, akik 300 ezer forintos ösztöndíjat kapnak (adnak saját maguknak a mi pénzünkből) és járnak csapatostul Pécsre, hogy geopolitkából doktoráljanak.

A bevezetőben említett (férc)mű is valószínűleg egy ilyen közös pécsi vonatozás alatt születhetett, gondolom elfogyott az adatkeret, nem működött a wifi és valamivel el kellett ütni az időt. Megírták hát pártmegrendelésre (Fidesz-KDNP), hogy miért nem jó az FNA. Nem tanulmányt írtak az FNA-ról, annak elméleti megfontolásairól, azok kritikájával, gyakorlati összegzést, modelleket bemutatva, érveket mellette és ellene, stb., ahogy azt kell, hanem geopolitikai doktoranduszhoz illően legyártottak egy cikket az FNA ellen. Bravó!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.