2017. augusztus 17., csütörtök

BAJNOKKÁ VERVE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Nógrádi Gábor
2017.08.16.


Pontosan 16 éve jelent meg ez az írás a Népszabadságban. Az akkori MIÉP akkori elnökhelyettesének szólt. Gondolom, aktuális. Talán aktuálisabb, mint 16 éve. Ezért kértem a szöveg újraközlését a Gépnarancs oldalán minden változtatás nélkül.

„Te is, Laci? Hát már te is vádolsz? Neked is jó minden ok, hogy nemzetellenesnek vagy idegengyökerűnek nevezz valakit, valakiket pusztán azért, mert őseik Jézus vallásán maradtak? Inkább a Fradit is hagynád szétrohadni a pénztelenség miatt, csak zsidó származásút ne láss a tulajdonosok között? Azt kérded, hogy mért veszem magamra, nem az én ingem? Dehogynem ingem! Ha nem volnék zsidó származású, akkor is magamra venném ezt a Nessus-göncöt, amit te meg a barátaid méreggel átitattak. Magamra húznám, volnék bár keresztény, református vagy unitárius. Ítéletedben ugyanis gyermekeim és unokáim életére tör a meg nem gondolt gondolat, amit a múltból felöklendeztél.

Emlékszel-e, Laci, hogy majd’ harmincöt éve együtt cipeltük a deszkákat, s a nehéz díszleteket a Magyar Televízió asztalosüzemében? Voltam vagy ötven kiló, s te se hatvan. Emlékszel-e, hogy uzsonnaidőben együtt rágtuk a szalonnát, mert másra nem telt, s aztán munka után együtt mentünk ide-oda, ismerősökhöz, barátokhoz, vagy csak kóvályogtunk az utcán, s ott álmodtunk, reméltünk ingyen. Egy lyukban éltem albérletben, s aztán viceházmester lettem egy alagsori lakásért, majd még lejjebb mentem egy méterrel, s két gyerekkel…"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.