2017. augusztus 20., vasárnap

SCHWARZENEGGER KIOSZTOTTA A NEONÁCIKAT ÉS TRUMPOT IS


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.08.19.


A fenti videóban, ami az interneten kering és már több millióan látták, az egykori kormányzó, jól ismert szerepében Terminátor, testépítő és üzletember, a hű republikánus nagyon találóan fogalmazta meg kritikáját a neonácikkal és Trump-al kapcsolatban.

Sokak szerint ezzel Schwarzenegger adott egy olyan választ a charlottesville-i eseményekre, amilyet az amerikai elnöknek kellett volna, ahelyett, hogy további olajat öntött a tűzre. Trump amerikai elnökhöz méltatlan fellépésével egyébként újabb ellenlábasokat szerzett, pedig ezeknek eddig sem volt a híján. Ráadásul a Charlottesville-ben történtekre adott cseppet sem elfogadott reakciója miatt, már lassan kihátrál mellőle a teljes üzleti szféra is.

A videó elején Schwarzenegger elmondja, hogy

“NINCS KÉT OLDALA A BIGOTTSÁGNAK ÉS NINCS KÉT OLDALA A GYŰLÖLETNEK. HA ÚGY DÖNTESZ, HOGY EGY OLYAN ZÁSZLÓ ALATT MENETELSZ, AMI EMBEREK MILLIÓINAK LEMÉSZÁROLÁSÁT SZIMBOLIZÁLJA, ANNAK SEM LEHET KÉT OLDALA. AZ EGYETLEN ÚT, AHOGY A GYŰLÖLET HANGOS, DÜHÖS HANGJAIT LEGYŐZHETJÜK, HA MÉG HANGOSABB ÉS JÓVAL RACIONÁLISABB HANGON BESZÉLÜNK VELÜK”.
Majd megjegyzi, hogy ez Trumpra is, az amerikai elnökre is vonatkozik. A terminátort játszó színész szerint a nácizmus nem csak ostobaság és embertelenség, de bizonyítottan a vesztesek bukott ügye, ahogy a konföderáció is. “Valójában mint ennek a nagyszerű országnak az elnöke, erkölcsi felelősséged egyértelműen kijelenteni, hogy nem állsz a gyűlölet és rasszizmus mellé. Hadd segítsek kicsit a beszéded megírásában:

MINT AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKE ÉS MINT REPUBLIKÁNUS, ELUTASÍTOM A FEHÉR FELSŐBBRENDŰSÉGET HIRDETŐK TÁMOGATÁSÁT. AZ ORSZÁG, AMELY LEGYŐZTE HITLER SEREGEIT, NEM ADHAT HELYET A NÁCI ZÁSZLÓKNAK. LINCOLN PÁRTJA PEDIG NEM FOG AZOKKAL KÖZÖSKÖDNI, AKIK AZ ELBUKOTT KONFÖDERÁCIÓ HARCI ZÁSZLÓIT HORDOZZÁK.”
Schwarzenegger végül saját életéből kiragadott példákkal személyes élményeiről beszél a háború utáni Ausztriából és Európából. Megemlíti a változás lehetőségeit is, mivel szerinte mára már bizonyított tény, hogy senki nem születik rasszista, gyűlölködő nézetekkel. Mindig van lehetőség változtatni, de ehhez viszont át kell látni a valódi helyzetet mindenkinek, beleértve a cinkosan hallgatókat is.

“HIGGYETEK NEKEM, ISMERTEM AZ EREDETI NÁCIKAT. 1947-BEN SZÜLETTEM AUSZTRIÁBAN, NEM SOKKAL A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ UTÁN. GYEREKKOROMBAN ÖSSZETÖRT, MEGKESEREDETT EMBEREK VETTEK KÖRÜL. OLYAN EMBEREK, AKIK SRAPNELLEL ÉS BŰNTUDATTAL TELVE TÉRTEK VISSZA A HÁBORÚBÓL. EMBEREK, AKIKET FÉLREVEZETTEK EGY ELEVE VESZTES IDEOLÓGIÁVAL. ELMONDHATOM NEKTEK, HOGY EZEK A KÍSÉRTETEK, AKIKET IDEALIZÁLTOK, ÉLETÜK HÁTRALÉVŐ RÉSZÉT SZÉGYENBEN ÉLTÉK LE, MOST PEDIG MÉLTÓ HELYÜKÖN A POKOLBAN VANNAK...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.