2017. augusztus 4., péntek

CEGLÉDI: IGEN, JOBB LETT VOLNA A VIZES VÉBÉ NÉLKÜL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Ceglédi Zolrán
2017.08.04


Lesz, akinek a cím is hazaárulás – a többieknek elmondom, miért gondolom így.

Magyar vagyok. Szerelmese a magyar nyelvnek: csak a magyar szépirodalom tud úgy igazán megfogni, a magyarul mondott vers, a magyarul énekelt dal mindig több számomra, mint amit például angolul hallok. A magyar arckifejezéseket tudom a legjobban olvasni, ahogy ezer közül felismerem azt is, ha magyar tájat látok. Millió módja van annak, hogy megéljem azt, hogy ehhez a nemzethez, ehhez a közösséghez tartozom. Még akkor is, ha jó ideje, igen sokan és igen agresszív módon, továbbá rengeteg (tőlem ellopott) pénzzel dolgoznak azon, hogy ez ne így legyen. Csakhogy több kell ahhoz, hogy elvegyék tőlem Márait és Pintér Bélát, Kossuth Lajost és a Kispált, a Sugovicát meg a pesti tetőpornót egy langyos péntek éjszakán. Az első családi nyaralásunk Miskolctapolcán volt, magyarul mondtam először, hogy szeretlek, és magyarul hangzott el az első (összes) „vége”, amibe bele akartam halni. Magyarul temették a szeretteimet, magyar földbe.

Estig tudnám sorolni, akkor se szerepelne a példáim közt, hogy „és nemrég vizes világbajnokságot rendeztek Magyarországon”. Jogom van így érezni, és nem fogok szabadkozni miatta. Nem leszek attól kevésbé vagy rosszabb magyar, hogy így gondolom. Egyszerűen túl közelről látom ahhoz, hogy büszke legyek rá, hogy magyarságom pillére legyen.

Bő hét éve egyszerre kell hallgatnom azokat a magyarázatokat, hogy a szerintem fontos ügyekre miért nincs pénz (amit tőlem beszednek, az), és hogy magyarságunk, dicsőségünk úgy emelkedik az égbe, hogy faltól falig stadionokkal építjük tele az országot. Köztük kisvasút robog. A tévében az úgynevezett emberminiszter visszautasította a kritikát, miszerint baj lenne az, hogy nyitott mellkassal szállítanak egy kislányt egyik kórházból a másikba, mert alapvető műszerek hiányoznak egyre több helyen, az úgynevezett főpolgármester szerint meg tök oké a kigyulladó, lerohadó, leblokkoló metró – miközben ugyanebben a városban olimpiát akartak rendezni. Aztán ott álltunk volna, hogy kialudt a láng, mert fakockára lépett vele Orbán Viktor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.