2017. augusztus 28., hétfő

CSÁSZY ZSOLT KÉRTE, HOGY NYILVÁNÍTSÁK POLITIKAI ELÍTÉLTNEK, DE EZÉRT TÖBBET KELL LEHÚZNIA A BÖRTÖNBEN - KARDOS ERNŐ INTERJÚJA A B1 BLOGON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Kardos Ernő
2017.08.28.


Bár a sukorói telekcsere nem jött létre, s emiatt nem épült meg a Gyurcsány kormány idején tervezett beruházás, a King’s City kaszinóváros sem, de hűtlen kezelés kísérlete miatt mégis letöltendő szabadságvesztésre ítélték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két egykori vezetőjét.

Császy Zsolt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója a 2008-as sukorói telekcsere ügyében indult büntetőper tárgyalásán a Kúrián 2017. június 8-án. (Fotó: Illyés Tibor, MTI)Az intézmény korábbi vezérigazgatója, Tátrai Miklós már börtönbe vonult, s rövidesen követi őt helyettese Császy Zsolt is. A két szakembert korábban bűncselekmény hiánya miatt a szegedi bíróság már felmentette a vádak alól, de a legfőbb bírói fórum, a Kúria megváltoztatta az ítéletet. Az ügy pikantériája, hogy a feltételezések szerint az eljárás végén mindenek előtt Gyurcsány Ferencet kívánták börtönbe zárni. Sokáig úgy tűnt, hogy a politikai koncepció elbukott, és az ügy minden szereplője büntetlen maradhat. A B1 blognak nyilatkozó Császy Zsolt állítja, hogy őt, és társát nem az igazságszolgáltatás, hanem a politika kívánja rács mögé dugni.

B1 blog: Köztörvényes vagy politikai elítéltnek érzi magát?

Császy Zsolt: Politikai elítélt vagyok, Tátrai Miklóssal együtt. De ez nem csupán szubjektív érzés, mert a nemzetközi jog egzakt módon fogalmazza meg az említett kategória feltételeit, amelynek esetünk teljesen mértékben megfelel. Ugyanis a hűtlen kezelésnek nevezett bűncselekményt, amellyel bennünket vádoltak és hosszú idő után kínkeservesen elítéltek, azt mi nem követhettük el. Az ítélet a korábbi kormány politikai döntésére adott politikai támadás alapján született. Az eljárás tehát politikailag motivált volt, a politika szereplői mondták meg, hogy mikor, minek kell történnie, ennek megfelelően befolyásolták az igazságügyi szervek, az ügyészség és a bíróság munkáját. Az előbbit már nem is kellett, mert a vádhatóság évek óta a Fidesz hitbizománya, a bíró szervezetet pedig trükközéssel terelték, hogy a hatalom számára kedvező döntést hozzon.

Ki mondhatja ki, hogy ön és Tátrai Miklós politikai elítélt, s milyen következményei vannak?


A nemzetközi jogi szervezetek, illetve az Európa Tanács nyilváníthatja ügyünket politikainak. Ha a döntés megszületik, akkor az az ország vezetőinek szégyene lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.